Udland

FAKTA: Den skrøbelige situation i Libyen

Libyen har været plaget af vold og lovløshed. Torsdag morgen blev landets premierminister bortført.

FAKTA: Den skrøbelige situation i Libyen

Libyens premierminister, Ali Zeidan, er torsdag morgen blevet bortført af en gruppe bevæbnede mænd i hovedstaden, Tripoli. Bortførelsen er den seneste i en stribe uroligheder i landet.

* Fra marts til oktober 2011 greb en international koalition af vestlige lande ind i Libyen på baggrund af en FN-resolution. Danske kampfly var involveret, og interventionen resulterede i, at oberst Muammar Gaddafi blev dræbt og dermed mistede magten over landet.

* Siden Gaddafis død har Libyen kæmpet med vold og lovløshed blandt militante grupperinger, som har haft kontrol over dele af landet.

* Ali Zeidan har ledet en skrøbelig regering siden efteråret 2012.

* En FN-rapport viste i begyndelsen af oktober, at tortur er udbredt i Libyen - særligt i de forvaringscenter, der drives af brigader, som opstod under revolutionen i 2011.

* 11. september 2012 stormede bevæbnede islamister det amerikanske konsulat i Libyen. Fire amerikanere blev dræbt, herunder USA's ambassadør i landet.

* I 2013, på årsdagen for angrebet, ramte voldsomme eksplosioner det libyske udenrigsministerium.

* I sidste uge fangede amerikanske styrker en stærkt eftersøgt al-Qaeda-leder i landet. Den gruppe, der har bortført Zeidan, har angiveligt gjort det, fordi det er blevet antydet, at Libyens regering havde kendskab til aktionen mod al-Qaeda-lederen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.