Udland

FAKTA: Få styr på detaljerne om D-dag

Fredag er det 70 år siden, at de allierede gik i land på strandene i Normandiet for at besejre tyskerne.

* 6. juni 1944 begyndte Operation Overlord, som var kodenavnet for de allieredes landgang i Normandiet og begyndende invasion af Vesteuropa under Anden Verdenskrig. Det er den dag, man kender som "D-dag".

* Operation Overlord blev indledt for at skabe en ny front mod tyskerne fra vest, mens den sovjetiske røde hær bevægede sig i modsat retning fra øst.

* Operationen er den største i historien med omkring 156.000 tropper både til lands, til vands og i luften.

* Det var hovedsageligt britiske, canadiske og amerikanske tropper, som deltog i operationen, men der var også tropper fra andre lande: Australien, Belgien, Tjekkiet, Frankrig, Holland, New Zealands, Grækenland, Norge, Polen og Danmark.

* I alt deltog 7000 skibe - heraf 864 fragtskibe. Af de 864 var 30 dansk bemandede. 24 af dem sejlede under Dannebrog. 800 danske krigssejlere deltog i operationen.

* De allieredes tropper gik i land fra skibe fem forskellige steder på kysten. På Sword Beach, Gold Beach, Juno Beach, Omaha og Utah Beach.

* I august 1944 var hele det nordlige Frankrig blevet befriet. 11 måneder efter begyndelsen af Operation Overlord sluttede krigen i Europa.

* Det vurderes, at omkring 2500 allierede blev dræbt på D-dag. Heraf 20 danske krigssejlere.

* D-dag er et militært udtrykt, som bliver brugt i planlægningsfasen op til en operation, hvor datoen endnu ikke er kendt, eller hvis den skal holdes hemmelig. Den mest kendte D-dag er de allieredes landgang i Normandiet.

Kilder: www.befrielsen1945.dk, D-dag Museum i Portsmouth.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.