FAKTA: Finansloven er Danmarks husholdningsbudget

Finansloven bliver kaldt statens husholdningsbudget. Den viser, hvad Danmark skal bruge pengene på næste år.

29. september 2015 08:45 - Opdateret 29. september 2015 08:45

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterer tirsdag regeringens bud på næste års finanslov. Læs her om, hvad en finanslov er:

* Det er bestemt i grundloven, at landet skal have en finanslov. Det er med finansloven, det besluttes, hvordan de offentlige kroner skal fordeles til for eksempel skoler, forsvar, hospitaler og kultur.

* Ligesom de fleste andre lovforslag bliver forslaget til finansloven fremsat af regeringen. Andre partier fremsætter også deres ønsker til finansloven, men det er regeringens lovforslag, man tager udgangspunkt i under forhandlingerne.

* Finanslovsforhandlingerne er et af højdepunkterne i folketingsåret. De går for alvor i gang i oktober, når Folketinget åbner igen.

* Det er finansministeren, som leder forhandlingerne, og undervejs indgås der ofte delaftaler.

* Mest kendt er den afsluttende forhandling, hvor finansministeren nogle gange sent om natten træder ud af forhandlingslokalet til den ventende presse sammen med medlemmer af det eller de partier, som de sidste aftaler er indgået med.

* Normalt er aftalen om finansloven på plads i midten af november. Derefter skal Folketinget formelt stemme om den endelige lov.

* Selve afstemningen om finansloven i folketingssalen betragtes som en slags tillidsafstemning i forhold til regeringen. Hvis regeringen ikke får vedtaget sin finanslov, må den gå af eller udskrive valg

* Finansloven bliver som regel vedtaget i Folketinget i december før juleferien. Finansloven er kun blevet forkastet to gange, nemlig i 1929 og i 1983.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...