Udland

FAKTA: Fra ukendt it-tekniker til eftersøgt af FBI

De amerikanske myndigheder vil have Edward Snowden udleveret fra Hongkong. Han bliver nu sigtet for spionage.

FAKTA: Fra ukendt it-tekniker til eftersøgt af FBI

Den 30-årige amerikanske it-tekniker og tidligere spion Edward Snowden var drevet af sin samvittighed, da han besluttede sig for at afsløre overvågningsprogrammet Prism og en række tophemmelige dokumenter til pressen.

* Afsløringerne blev bragt i begyndelsen af juni i The Guardian og The Washington Post og blev straks forsidestof verden over.

* Snowden forlod allerede USA i maj. Han har siden levet i skjul i Hongkong.

* Han har en fortid som datatekniker i CIA og har arbejdet på kontrakt for National Security Agency (NSA) via it-selskabet Booz Allen Hamilton, som har en nær tilknytning til de amerikanske efterretningstjenester.

* Tanken om at lække oplysninger slog ham første gang i 2007, da han arbejdede for CIA i Genève.

* Snowden havde håbet, at valget af Barack Obama til præsident året efter ville føre til ændringer i overvågningsvirksomheden. Men han blev skuffet.

* Journalister, der har interviewet Snowden, beskriver ham som stilfærdig, kløgtig, uformel og meget lidt selvoptaget. Samtidig er han en usædvanlig dygtig dataekspert.

* 13. juni meddelte det amerikanske forbundspoliti, FBI, at det vil tage "alle nødvendige skridt" for at retsforfølge Snowden.

* 18. juni påstod FBI, at overvågningen har forhindret flere end 50 potentielle terrorangreb.

* 22. juni bliver Snowden sigtet for spionage, tyveri og "konvertering af statens ejendom". Samtidig opfordrer USA myndighederne i Hongkong til at tilbageholde Snowden.

(Kilde: AFP og Reuters)

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.