FAKTA: Her er sildestriden i korte træk

EU og Færøerne er nået til enighed i sildestriden. Se her, hvad konflikten handlede om.

EU-Kommissionen og Færøerne er onsdag nået frem til en politisk aftale, der afslutter sildestriden mellem de to parter.

* "Sildestriden" er navnet på en lang kamp mellem Færøerne og også Island på den ene side og primært EU og Norge på den anden side.

* Parterne fastsætter sammen med Rusland fordelingen af kvoter for fiskeri i Atlanterhavet gennem en lang række årlige møder.

* Men færingerne har valgt at hæve deres kvoter på både sild og makrel i modstrid med aftalerne, mens også Island har valgt at hæve sine kvoter for makrel.

* Færinger og islændinge argumenterer med, at fiskene i Atlanterhavet har flyttet sig tættere på deres sokkel, hvorfor de skal have lov til at fiske mere.

* EU og Norge ønsker derimod at fastholde de oprindeligt aftalte kvoter. Trods en del møder lykkes det ikke at finde et kompromis, hvilket får EU til at indføre sanktioner over for Færøerne i august 2013.

* Sanktionerne indebærer, at færøske fiskere nægtes adgang til havnene i EU, og samtidig træder et importforbud mod færøske sild i kraft.

* Sanktionerne går ifølge Færøerne imod Verdenshandelsorganisationen, WTO's, frihandelsaftaler. Færøerne lægger derfor sag an mod EU i WTO i efteråret 2013.

* Både sanktionerne mod Færøerne og Færøernes sagsanlæg mod EU bliver droppet med den nye politiske aftale. Den skal nu igennem det politiske system, hvorefter detaljerne om, hvor mange sild færingerne nu må fiske, kan komme helt på plads.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.