Udland

FAKTA: Her er Snowdens afsløringer

Få et overblik over it-tekniker og tidligere efterretningsmand Edward Snowdens afsløringer.

FAKTA: Her er Snowdens afsløringer

Den 30-årige amerikanske it-tekniker og tidligere efterretningsmand Edward Snowden står bag omfattende afsløringer om USA's elektroniske overvågning hjemme og ude.

* Afsløringerne blev bragt i begyndelsen af juni i The Guardian og The Washington Post og blev straks forsidestof verden over.

* Snowden forlader allerede USA i maj. Whistlebloweren søger skjul i Hongkong.

* Han har en fortid som datatekniker i CIA og har arbejdet på kontrakt for National Security Agency (NSA) via it-selskabet Booz Allen Hamilton.

* 7. juni skriver The Washington Post, at amerikanske efterretningsfolk og agenter har "direkte" adgang til centrale computerservere hos ni førende internetselskaber i USA. Det gælder blandt andre it-giganterne Facebook, Google, Microsoft, Skype, YouTube og Apple.

* 22. juni bliver Snowden hjemme i USA sigtet for spionage, tyveri og "konvertering af statens ejendom". Samtidig opfordrer USA myndighederne i Hongkong til at tilbageholde Snowden.

* 23. juni forlader Edward Snowden Hongkong på et fly mod Moskva.

* 23. juni bringer Hongkong-avisen Sunday Morning Post et interview med Edward Snowden, der fortæller, at NSA har hacket sig ind i kinesiske mobiloperatørers datanet og dermed skaffet sig adgang til millioner af sms'er i Kina.

* 30. juni bringer det tyske magasin Der Spiegel historien om, at NSA har ført omfattende overvågning af centrale EU-kontorer - blandt andet hovedkvarteret i Bruxelles. Historien er baseret på hemmelige dokumenter fra Edward Snowden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.