FAKTA: Hestekødskandalens lange løb

Hestekødskandalen har hærget i Europa i over en måned, siden det første hestekød blev fundet i Irland.

FAKTA: Hestekødskandalens lange løb

* 16. januar fandt den irske fødevarestyrelse som den første dna fra heste i hamburgere, der skulle indeholde oksekød.

* Efterfølgende begynder skandalen at brede sig, da det kommer frem, at lasagne fra den svenske færdigrets-gigant Findus viser sig at indeholde op mod 100 procent hestekød.

* To dage senere siger de svenske myndigheder, at de vil melde Findus til politiet.

* Siden er der blevet fundet hestekød i oksekødprodukter i Irland, Storbritannien, Frankrig, Schweiz, Sverige, Tyskland, Norge, Rusland og Danmark.

* Tirsdag 12. februar ransager og lukker det britiske fødevaretilsyn, FSA, to kødforarbejdningsvirksomheder i England og Wales.

* Onsdag 13. februar oplyser De Samvirkende Købmænd, at der er påvist hestekød i lasagner fra den franske producent Comigel, som er solgt i Danmark. Alle produkter er dog i forvejen fjernet fra hylderne.

* Samme aften holder EU's forbrugerkommissær, Tonio Borg, et hastemøde med fødevareministre fra de berørte EU-lande. Efterfølgende opfordrer han alle medlemslande til at dna-teste kødvarer for spor af hest.

* Torsdag 14. februar finder det britiske fødevareagentur et medicinmiddel til heste, der er potentielt farligt for mennesker, i tre døde hestekroppe, der skulle eksporteres fra Storbritannien til Frankrig.

* Samtidig afslører en politiundersøgelse, at den franske virksomhed Spanghero bevidst har videresolgt 750 ton hestekød som oksekød. I alt er kødet endt i 4,5 millioner produkter, som er solgt videre til mindst 28 forskellige firmaer i 13 europæiske lande.

* Hestekødet kommer tilsyneladende fra Rumænien og er fundet i færdigmad fra svenske Findus, som har blandt andre Comigel som underleverandør.

* Fredag 15. februar beslutter et EU-embedsmandsudvalg med ansvaret for fødevaresikkerhed, at der skal gennemføres mindst 2250 dna-tests af forskellige produkter. Derudover skal der tages én test for medicinrester for hver 50 ton kød.

* Samme dag oplyser Fødevarestyrelsen, at man undersøger et slagteri i Jylland, som mistænkes for at blande hest i hakket oksekød.

* Mandag oplyser supermarkedskæden Lidl i Danmark, at der er fundet spor af hestekød i en pastaret, som kæden samtidig fjerner fra hylderne. Lidl har i andre lande også fundet hestekød i en gullaschsuppe, som dog ikke er på det danske marked.

* Samme dag trækker verdens største fødevareproducent, Nestlé, frosne pastaretter tilbage fra butikker i Italien og Spanien efter fund af heste-dna.

* Onsdag oplyser den svenske færdigrets-gigant Findus, at den har fundet spor af hestekød i biksemads-produkter, der er solgt i danske butikker. Produktet "Biksemad 1,4 kg" trækkes tilbage fra forretningerne.

(Kilde: AFP, dpa, Reuters og EU-Kommissionen)

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst