FAKTA: Hvad er kongetallet?

Antallet af nye job skabt i USA kaldes for kongetallet. Se her, hvorfor det vedkommer dig.

Den første fredag i hver måned kommer det såkaldte kongetal fra USA. Det er tallet for, hvor mange nye amerikanske job udenfor landbruget, der er blevet skabt i den foregående måned.

Tallet får stor opmærksomhed blandt økonomer og er en retningspil for, hvordan verdensøkonomien har det, da USA er verdens største økonomi. For går det godt i USA, går det også godt i Europa - og i lille Danmark.

* Tallet siger noget om amerikanske virksomheders tro på fremtiden. Om de tør investere og ansætte folk i stedet for at fyre og skrue ned på hanerne.

* Tallet er vigtigt af to årsager:

- er det positivt, vil det være et bevis på, at det private erhvervsliv er ved at være i stand til at drive det offentlige betalte opsving videre.

- og i et lidt længere perspektiv er det et nøgletal, der indeholder en masse ny information både om erhvervslivet, forbruget og boligpriserne, som er de vigtigste komponenter i økonomien.

* Går det godt hos amerikanerne, så betyder det meget for os i Europa, der har mange virksomheder, som lever af at sælge varer og tjenesteydelser til amerikanerne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.