Udland

FAKTA: Hvad er the fiscal cliff i USA

USA's politikere arbejder både med og mod hinanden for at undgå "the fiscal cliff". Se her, hvad det er.

FAKTA: Hvad er the fiscal cliff i USA

I USA kalder de det "the fiscal cliff" - den økonomiske afgrund. Den kan blive en realitet, hvis demokrater og republikanere ikke inden nytår lander en aftale om den amerikanske økonomi.

* Det er tidspunktet ved nytår, hvor skattelettelserne fra Bush-årene ophører, og hvor automatiske besparelser på forsvaret og flere velfærdsordninger går i gang. Disse områder beskæres i en periode med op mod 10 procent.

* Det kan få USA's økonomi til at skrumpe med flere procent, advarer Den Internationale Valutafond (IMF).

* I august 2011 var USA tæt på at erklære sig bankerot. Først i sidste øjeblik gik Republikanerne med til at hæve USA's gældsloft, så regeringen kunne optage nye lån.

* I forbindelse med krisen blev det aftalt at nedsætte et tværpolitisk udvalg, der skulle fremlægge forslag til, hvordan det amerikanske budgetunderskud kan nedbringes.

* For at lægge pres på politikerne var der indbygget en mekanisme: Hvis de ikke kunne blive enige, ville automatiske besparelser på forsvaret, medicinsk hjælp til pensionister og andre velfærdsordninger gå i gang fra 1. januar 2013.

* Det tværpolitiske udvalg måtte få måneder senere opgive at nå til enighed.

* Demokraterne ønsker, at den amerikanske middelklasse skal bevare skattelettelserne, mens kun de rigeste skal betale mere.

* Republikanerne vil derimod ikke hæve skatterne for de rigeste.

Kilde: Kongressens Budgetkontor, New York Times

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.