FAKTA: Hvad er USA's kongetal?

Antallet af nye job skabt i USA kaldes kongetallet, fordi det har stor betydning for verdensøkonomien.

Arbejdsmarked 5. januar 2018 14:36

I december blev der skabt 148.000 job uden for landbruget i USA. Det er væsentligt færre nye job end forventet, viser det såkaldte kongetal.

Analytikerne ventede ifølge Bloomberg News en jobskabelse på 190.000 uden for landbruget. Arbejdsløsheden forblev uændret på 4,1 procent, som ventet.

Her er en forklaring på kongetallet, og hvorfor det er så vigtigt:

* Hver måned offentliggør USA det såkaldte kongetal. Det er tallet for, hvor mange nye job - uden for landbruget - der blev skabt i landet i den foregående måned.

* Tallet får stor opmærksomhed blandt økonomer. Det er en strømpil for verdensøkonomien, da USA er verdens største økonomi. Går det godt i USA, går det også godt i Europa - og i Danmark.

* Går det godt hos amerikanerne, er det godt for Europa, der har mange virksomheder, som lever af at sælge varer og tjenesteydelser til amerikanerne.

* Tallet er vigtigt af to årsager:

- Er det positivt, er det bevis på, at det private erhvervsliv er ved at være i stand til at drive det offentligt betalte opsving videre.

- I et lidt længere perspektiv er det et nøgletal, der indeholder en masse ny information om både erhvervslivet, forbruget og boligpriserne. Det er de vigtigste komponenter i økonomien.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...