FAKTA: Krigssejlerne under Anden Verdenskrig

70 år efter D-dag i Normandiet anerkendes danske krigssejlere officielt for deres deltagelse. Men hvem var de?

Fredag er det 70 år siden, at de allierede gik i land på Normandiets strande for at bekæmpe tyskerne på den dag, der bedst kendes som D-dag. Det er først i år, at Danmark anerkendes som deltagende nation på de allieredes side. 800 danskere deltog som krigssejlere.

Læs her, hvem de var.

* Da Anden Verdenskrig brød ud, befandt der sig mindst 254 danske skibe med cirka 6300 søfolk uden for landets grænser.

* De kunne vælge at forsøge at komme hjem til det besatte Danmark, eller gå i allieret tjeneste. Omkring 96 procent valgte at gå i allieret tjeneste og sejle under de allieredes flag.

* 128 af skibene kom ikke hjem igen. 1087 af de 6300 danske krigssejlere døde. Dermed er krigssejlerne den danske befolkningsgruppe, der led de største tab under krigen.

* Krigssejlerne arbejdede på handelsskibe, som fragtede ammunition, mad, militært udstyr og nye soldater over Atlanterhavet til Storbritannien eller for eksempel til Murmansk for at bidrage til de allieredes kamp mod tyskerne.

* På D-dag 6. juni 1944 deltog 800 krigssejlere i Operation Overlord. De sejlede med forsyninger til de kæmpende tropper på land fra Storbritannien til Normandiets kyst.

* Danskerne var fordelt på 30 skibe. 24 af dem sejlede under dansk flag. 20 krigssejlere mistede livet under operationen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.