Fakta: Miltbrand - en sejlivet dræber

Miltbrand kan være dødelig, hvis det ikke behandles. En dansk narkoman døde søndag af infektionen.

Fakta: Miltbrand - en sejlivet dræber

* Miltbrand er det danske navn for Anthrax

* Miltbrand forårsages af bakterien Bacillus anthracis. B. anthracis er zoonotisk, og smitter mellem dyr og mennesker.

* Bakterien kan kun overleve kortvarigt uden for en dyre- eller menneskevært. Ved mangel på næringsstoffer og tilstedeværelse af atmosfærisk ilt danner bakterien derfor sporer som er modstandsdygtige over for kemiske og fysiske påvirkninger og kan overleve i miljøet i mere end 30 år.

* Der findes tre former for miltbrand: inhalations, kutan eller gastrointestinal. Og dødeligheden ligger på 90-25 procent, alt efter, hvilken miltbrand man har.

* B. anthracis sporer forekommer naturligt i jord mange steder i verden. Og sygdommen forekommer hyppigst blandt græssende dyr (kvæg, får, geder, heste) som smittes af forurenet jord.

* Mennesker smittes oftest ved kontakt med bestanddele fra inficerede dyr. Kutan anthrax og inhalationsanthrax ses blandt personer, der arbejder med forarbejdning af skind, huder eller uld, mens gastrointestinal anthrax kan skyldes indtagelse af fordærvet kød, som ikke er tilstrækkelig kogt eller stegt

* I Danmark har miltbrand ikke været påvist i dyr siden 1988, og indtil søndag har der heller ikke været tilfælde blandt mennesker i mere end 50 år.

* Især i Skotland har der i 2009 og 2010 dog været flere tilfælde hos stofmisbrugere formodentlig på grund af forurenet heroin.

* Miltbrand kan behandles med antibiotika.

* Man begyndte for 80 år siden at forske i miltbrand som et biologisk våben.

* WHO har beregnet, at 50 kilo B. anthracis sporer spredt over en by med fem millioner indbyggere vil føre til 250.000 syge og 100.000 døde.

* I september 2001 blev der sendt mindst fem breve med B. anthracis sporer fra Trenton, New Jersey til prominente personer indenfor journalistik og politik i Florida, New York og Washington D.C. Der blev diagnosticeret 11 patienter med inhalationsanthrax, hvoraf fem døde, og 12 patienter med kutan anthrax.

Kilde: Statens Serum Institut.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.