FAKTA: Så længe har EU-patentet været på vej

Forsøget på at indføre et fælles patent har været en af de mest uløselige sager i EU-systemet.

FAKTA: Så længe har EU-patentet været på vej

Oprettelsen af et fælleseuropæisk patent går helt tilbage til tiden før både EU og EF.

Et fælles patent skal gøre det nemmere og billigere for europæiske virksomheder at beskytte deres produkter mod kopier.

Der eksisterer et europæisk patentkontor (EPO) uden for EU-systemet, men det forholder sig kun til nationalt baserede patenter, der skal godkendes og forsvares ved domstole i de enkelte lande.

Tidslinje for patentstriden:

* Omkring år 1800: De første nationale patentlovgivninger bliver gennemført i bl.a. USA, Frankrig, Spanien og Holland.

* 1949: Den franske senator Longchambon foreslår Europarådet at lave et fælleseuropæisk patent. Det bliver ikke til noget.

* 1950: De skandinaviske lande begynder at harmonisere deres patentlovgivninger. Det bliver aldrig fuldført.

* 1959: Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) begynder at udvikle et patentsamarbejde. Det kuldsejler i 1965.

* 1969: Frankrig foreslår et europæisk patent som led i Det Indre Marked. Trods flere runder forhandlinger op gennem 1970'erne og 1980'erne bliver det ikke til noget.

* 2000: EU-Kommissionen fremsætter formelt forslag om oprettelsen af et EU-patent. Fire år senere falder det til jorden.

* 2009: Svensk EU-formandskab forsøger et kompromis. Det falder til jorden efter spansk-italiensk utilfredshed med, at man ikke kan søge patenter på spansk og italiensk.

* 2011: Polsk EU-formandskab præsenter kompromisforslag, der lægger hovedsæde for patentdomstol i Paris.

* 2012: Dansk EU-formandskab bilægger striden ved at placere patentdomstolens hovedsæde i Paris med underafdelinger i London og München. Der skal dog endnu en sej runde forhandlinger med EU-Parlamentet til, før det hele falder i hak.

* 2013: En aftale om en fælleseuropæisk patentdomstol bliver underskrevet af erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) og 23 andre ministre i Bruxelles. Bulgarien, Polen og Spanien skriver ikke under. Endnu da.

- I hvert fald i Danmark, Storbritannien og Irland er der politisk usikkerhed om ratificeringen, og godkendelsen af patentdomstolen kan kræve folkeafstemninger.

* 1. januar 2014: Måldato for domstolens formelle etablering - forudsat at mindst 13 lande på det tidspunkt har ratificeret aftalen. Domstolens værtslande Frankrig, Tyskland og Storbritannien skal være med blandt de ratificerende lande.

Kilder: Blandt andet www.ipjur.com

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.