Udland

FAKTA: Sådan er rammerne for Isafs afløser

Operation Resolute Support afløser kampmissionen Isaf og får hjemme i Kabul og fire regionale centre.

FAKTA: Sådan er rammerne for Isafs afløser

Nato-landenes forsvarsministre er onsdag i Bruxelles enedes om den såkaldte "conops" for den militære træningsmission, der skal tage over i Afghanistan, når kampmissionen Isaf lukker ned 31. december 2014.

* Formalia: Conops står for Concept of Operations, som udstikker de overordnede rammer for operationen. Bruges som udgangspunkt for militære beregninger, der formentlig til oktober munder ud i en egentlig operationsplan.

* Navn: Resolute Support (beslutsom støtte, red.).

* Dato: Overtager 1. januar 2015 formelt fra kampmissionen Isaf.

* Opgave: Træne, rådgive og assistere de afghanske sikkerhedsstyrker og myndigheder på korpsniveau og opefter. Der bliver ikke længere tale om træning og støtte til afghanske soldater i marken.

* Sikkerhed: De afghanske sikkerhedsstyrker skal stå for den overordnede sikkerhed i hele landet. Men "Resolute Support" skal være udrustet til at passe på sig selv og kommer også til at rumme et betydeligt væbnet element. Størrelsen er endnu ukendt.

* Deltagere: Kun enkelte Nato-lande - heriblandt USA og Danmark - har meldt klart ud, at de bidrager, men der er ikke klarhed over omfang og detaljer. Ligesom Isaf er styrken åben for deltagelse af lande uden for Nato.

* Placering: Fordelt på fem lokaliteter: Hovedstaden Kabul (Tyrkiet har ytret vilje til at lede), Herat i vest (ledes af Italien), nord (ledes af Tyskland), syd og øst - Kandahar og langs grænsen til Pakistan (under amerikansk ledelse).

* Størrelse: Der har hidtil været planlagt ud fra en tese om en samlet styrke på 8000-12.000 mand. Det præcise tal ventes at falde på plads i løbet af efteråret, når de militære planlæggere gør behovet op sideløbende med at deltagerlande melder klart ud.

* Andre styrker: USA opretholder en særskilt specialstyrke, der har særligt ansvar for at jagte terrorister. Den har ingen formel tilknytning til Nato. Der rumler også idéer om en særlig amerikansk "brobygningsstyrke", men det er ikke meldt ud som officiel politik.

* Jura: Den udenlandske styrke skal formelt inviteres af Afghanistans regering. Desuden mangler der stadig at blive indgået formelle aftaler om styrkens status, herunder om hvordan man håndterer udenlandske soldaters eventuelle lovbrud i Afghanistan.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.