FAKTA: Sådan får syriske flygtninge lettere asyl

Flygtningenævnet lemper asylregler for syriske krigsflygtninge på grund af den forværrede situation i Syrien.

FAKTA: Sådan får syriske flygtninge lettere asyl

Situationen i det borgerkrigshærgede Syrien er nu så alvorlig, at Flygtningenævnet har besluttet at lempe reglerne for asyl, så flygtninge fra de hårdest ramte områder i Syrien nu får direkte adgang til at søge asyl i Danmark.

* I asyllovgivningen står der, at det er en individuel vurdering, om hvorvidt man skal have asyl eller ej. Det vil sige, at man skal påvise, at man er individuelt forfulgt eller er individuelt i fare.

* De nye lempede regler betyder, at hvis du kommer fra et bestemt område i Syrien, der er farligt på grund af kamphandlinger eller civile overgreb, så er du betragtet som forfulgt, fordi du kommer fra netop det område. Og derfor kan du opnå asyl i Danmark.

* Man kan ikke sige konkret, hvilke områder i Syrien det gælder, da det hele tiden skifter. Vurderingen baseres på mange rapporter om situationen i Syrien.

* Danmark sender ingen syrere tilbage, uanset om de har fået asyl eller ej. Afviste asylansøgere kommer i en eller anden form for venteposition.

* Som asylansøger skal du ifølge den såkaldte Dublin-forordning have din sag behandlet i det første EU-land, du rejser igennem. Det gælder også for syriske flygtninge.

* En lempelse af asylreglerne sker sjældent. Tidligere har Danmark lavet særlov for eksjugoslaviske flygtninge, så de kunne få opholdstilladelse i Danmark. Desuden har Danmark ændret praksis for somaliske flygtninge efter en afgørelse ved menneskerettighedsdomstolen.

Kilder: Dansk Flygtningehjælp, udlændingeadvokat Gunnar Homann.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst