FAKTA: Sådan får syriske flygtninge lettere asyl

Flygtningenævnet lemper asylregler for syriske krigsflygtninge på grund af den forværrede situation i Syrien.

19. september 2013 13:32 - Opdateret 19. september 2013 13:34

FAKTA: Sådan får syriske flygtninge lettere asyl

Situationen i det borgerkrigshærgede Syrien er nu så alvorlig, at Flygtningenævnet har besluttet at lempe reglerne for asyl, så flygtninge fra de hårdest ramte områder i Syrien nu får direkte adgang til at søge asyl i Danmark.

* I asyllovgivningen står der, at det er en individuel vurdering, om hvorvidt man skal have asyl eller ej. Det vil sige, at man skal påvise, at man er individuelt forfulgt eller er individuelt i fare.

* De nye lempede regler betyder, at hvis du kommer fra et bestemt område i Syrien, der er farligt på grund af kamphandlinger eller civile overgreb, så er du betragtet som forfulgt, fordi du kommer fra netop det område. Og derfor kan du opnå asyl i Danmark.

* Man kan ikke sige konkret, hvilke områder i Syrien det gælder, da det hele tiden skifter. Vurderingen baseres på mange rapporter om situationen i Syrien.

* Danmark sender ingen syrere tilbage, uanset om de har fået asyl eller ej. Afviste asylansøgere kommer i en eller anden form for venteposition.

* Som asylansøger skal du ifølge den såkaldte Dublin-forordning have din sag behandlet i det første EU-land, du rejser igennem. Det gælder også for syriske flygtninge.

* En lempelse af asylreglerne sker sjældent. Tidligere har Danmark lavet særlov for eksjugoslaviske flygtninge, så de kunne få opholdstilladelse i Danmark. Desuden har Danmark ændret praksis for somaliske flygtninge efter en afgørelse ved menneskerettighedsdomstolen.

Kilder: Dansk Flygtningehjælp, udlændingeadvokat Gunnar Homann.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...