FAKTA: Sådan kom Danmarks OL-medaljer i hus

Viktor Axelsen sikrede Danmark den 15. OL-medalje med sin sejr i bronzekampen mod badmintonlegenden Lin Dan.

Badminton - Men's Singles Victory Ceremony Foto: Reuters/Marcelo Del Pozo

Badminton - Men's Singles Victory Ceremony Foto: Reuters/Marcelo Del Pozo

Danmark hentede den 15. medalje ved OL i Rio, da badmintonspilleren Viktor Axelsen lørdag besejrede kineseren Lin Dan i bronzekampen.

Søndag skal Danmark møde Frankrig i finalen i herrehåndbold og er sikker på at få enten sølv- eller guldmedalje.

Her er et overblik over, hvordan de 14 øvrige danske medaljer ved legene i Rio fordeler sig:

* Guld

- Pernille Blume, svømning, 50 meter fri.

For første gang siden 1948 har Danmark fået en olympisk mester i svømning. Den 22-årige Pernille Blume vandt ganske sensationelt svømningens racerdistance, da hun slog håndfladen i bassinkanten i tiden 24,07 sekunder - dansk rekord. Hun var også hurtigst af alle i både indledende heat og i semifinalerne.

* Sølv

- Mark O. Madsen, græsk-romersk brydning, 75 kilo-klassen.

Efter fem VM-medaljer i karrieren lykkedes det for den 31-årige bryder at kæmpe sig frem til OL-finalen. Her var den regerende olympiske mester, Roman Vlasov fra Rusland, dog for stærk.

- Jacob Barsøe, Jacob Søgaard, Kasper Winther Jørgensen og Morten Jørgensen, roning, letvægtsfirer.

Den danske båd kæmpede hårdt mod den schweiziske om guldet. Schweizerne endte dog foran Danmark, mens Frankrig fik bronze. Dermed har båden vundet medaljer ved samtlige olympiske lege siden OL i Atlanta i 1996. Det er i alt blevet til tre guldmedaljer, en sølvmedalje og to bronzemedaljer.

- Jakob Fuglsang, cykling, linjeløb.

Fuglsang kørte et flot løb på den kuperede og hårde rute, og til sidst spurtede han med om guldet, men måtte se sig slået af den snu belgier Greg Van Avermaet.

- Emma Aastrand Jørgensen, 500 meter enerkajak.

Den 20-årige dansker kom stærkt fra start, men gled knap midtvejs lidt tilbage i feltet, og det duftede ikke ligefrem af dansk medalje. På en stærk slutspurt meldte hun sig dog ind i kampen, og efter en målfotoafgørelse fik hun tildelt sølvmedaljen.

- Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl, badminton, damedouble.

Medaljen var i hus inden finalen, men hvilken farve skulle den have? Det blev til sølv efter en dramatisk finale mod verdensetterne Ayaka Takahashi og Misaki Matsutomo. Danskerne førte ellers 19-16 i tredje og afgørende sæt, men japanerne tog guldet med fem vundne bolde på stribe.

- Sara Slott Petersen, atletik, 400 meter hæk.

For fire år siden i London blev hun blot nummer 19, men siden da har aarhusianeren gennemgået en fantastisk udvikling, som kulminerede en måned før OL, hvor hun blev europamester. I OL-finalen slog hun sin personlige rekord med uhørte 44 hundrededele af et sekund, og det rakte til en andenplads.

* Bronze

- Lærke Berg Rasmussen og Anne Dsane Andersen, roning, toer uden styrmand.

Den danske duo sad med i front hele vejen, og det lignede et godt stykke tid sølv. Både efter 1000 meter og 1500 meter lå duoen nummer to, men på de sidste 500 meter blev de overhalet af New Zealand, som vandt sølv. Storbritannien vandt guld.

- Lasse Norman Hansen, Niklas Larsen, Frederik Rodenberg Madsen og Casper Folsach, banecykling, 4000 meter holdforfølgelse.

De fire danskere havde blot halvanden time forinden snævert tabt kampen om at komme i finalen til Australien, men rejste sig på imponerende vis ved at slå New Zealand i bronzekampen. Rasmus Quaade var en del af baneholdet mod Australien.

- Mie Ø. Nielsen, Rikke Møller Pedersen, Jeanette Ottesen og Pernille Blume, svømning, 4 x 100 meter medley-holdkap.

Pernille Blume havde kort forinden vundet guld på 50 meter fri, men hun havde kræfter til at afslutte sine holdkammeraters forarbejde på flotteste vis. Danskerne var én sølle hundrededel af et sekund efter Australien, som tog sig af OL-sølvet efter de suveræne vindere fra USA.

- Lasse Norman Hansen, banecykling, omnium.

Den 24-årige cykelrytter mødte frem i Rio som regerende OL-guldvinder i omnium, men det lykkedes ham ikke at forsvare titlen. Lasse Norman Hansen fik dog sin anden bronzemedalje med hjem fra Rio, da han sluttede omnium som nummer tre efter Elia Viviani og Mark Cavendish.

- Anne-Marie Rindom, sejlsport, Laser Radial.

Inden den afgørende sejlads lå danskeren nummer to og kæmpede med om guldet. En ottendeplads i medal race betød, at det endte med bronze.

- Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen, sejlsport, 49erFX.

Fire både lå inden for ét point inden det afsluttende medal race. Her sluttede den danske båd på en fjerdeplads, hvilket udløste bronze efter Brasilien og New Zealand.

- Viktor Axelsen, badminton, herresingle.

Badmintontalentet tog endnu et skridt mod den absolutte verdenstop med sin sejr over den kinesiske legende Lin Dan. Sætcifrene lød 15-21, 21-10 og 21-17.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.