FAKTA: Sådan vil eksperter ændre partistøtten

Der skal være langt større åbenhed om private bidrag til partier og enkeltkandidater, foreslår ekspertudvalg.

Regeringen offentliggjorde i sidste måned et ekspertudvalgs anbefalinger til mere åbenhed om den økonomiske støtte til de politiske partier.

Her er nogle af udvalgets hovedkonklusioner:

* Der skal være åbenhed om alle private bidrag over en bestemt beløbsgrænse til politiske partier og indvalgte enkeltkandidater. Både om hvem der giver bidraget, og om bidragets størrelse.

* I dag skal partierne ikke oplyse beløbet, og enkeltkandidater har hverken pligt til at oplyse beløb eller giver.

* Udvalget nævner 10.000 kroner som en mulig ny beløbsgrænse frem for de 20.000 kroner, som i dag er gældende.

* Regnskabspligten udvides fra partiernes landsorganisationer til alle niveauer af partierne og indvalgte enkeltkandidater.

* Udvalget foreslår en ordning, hvor partierne skal oplyse det i deres regnskaber, hvis de får bidrag fra en forening, som anvender mere end 50 procent af sin årlige indtægt til støtte til politiske partier, og hvor det enkelte medlem i løbet af et år indbetaler mere end beløbsgrænsen til foreningen.

* Som kompensation for den øgede åbenhed om partistøtten foreslår udvalget en eventuel forhøjelse af den offentlige partistøtte.

* Udvalget åbner samtidig for at indføre modregning i den offentlige partistøtte, hvis partier modtager store private bidrag.

* Udvalget består af den tidligere departementschef Bo Smith, juraprofessor Jørgen Albæk og lektor i statskundskab Karina Korsiara-Pedersen.

Kilde: Betænkning om åbenhed om økonomisk støtte til politiske partier

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.