FAKTA: Sådan vil Løkke spare på udviklingsbistand

Venstre vil spare 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden. Pengene skal gå til at skabe job i Danmark.

FAKTA: Sådan vil Løkke spare på udviklingsbistand

* Danmark giver i år 16 milliarder kroner i udviklingsbistand, hvilket svarer til 0,83 procent af den såkaldte bruttonationalindkomst BNI.

* Dermed er Danmark et af kun fem lande, som lever op til FN's anbefaling om, at verdens rigeste lande skal bidrage til verdens udviklingslande med 0,7 procent af BNI.

* Venstre foreslår at spare 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden. Dermed vil Danmarks udviklingsbistand fremover lige akkurat svare til de 0,7 procent af BNI, som FN anbefaler.

* Hvis forslaget bliver gennemført, svarer det ifølge Venstre til, at hver eneste dansker uanset alder fremover skal betale 2400 kroner om året til udviklingsbistanden.

Det skal bistanden gå til:

* Sidste år gav Danmark bistand til 24 lande på tre kontinenter. Det er ifølge Venstre ikke realistisk, at et lille land som Danmark kan skabe langsigtet udvikling så mange steder på en gang.

* Udviklingsbistanden skal derfor fokuseres, så langt størstedelen går til fattigdomsbekæmpelse, hvilket betyder, at pengene primært skal gå til afrikanske lande.

* Bistanden skal så vidt muligt anvendes til at fjerne hindringer for vækst i udviklingslandene ved at åbne markeder og understøtte frihandel. Det skal gøre det lettere for indbyggerne at forsørge sig selv.

Skærpede krav til modtagerne:

* Der skal stilles helt konkrete krav til hvert modtagerland, der skal opfyldes inden for en bestemt periode. Hvis kravene ikke opfyldes, skal der som udgangspunkt ikke gennemføres nye initiativer i landet.

* Et nyt "frihedsprincip" skal fungere som en rettesnor for Danmarks udviklingsbistand. Fremover skal regeringer kun modtage bistand, hvis de overholder "de mest basale frihedsrettigheder eller aktivt arbejder for at fremme disse".

Kilde: Venstres udspil: "Ny udviklingsbistand - bedre fokus, mere sammenhæng, klare principper".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst