Danmark

FAKTA: Se forløbet i Irak-sagen

Irak-sagen handler om, at danske soldater angiveligt passivt har overværet overgreb på civile irakere.

FAKTA: Se forløbet i Irak-sagen

* 13. september 2011 stævner en irakisk fange den danske stat for at have været medansvarlig for, at han under en danskledet operation i det sydlige Irak, Green Desert, den 25. november 2004 blev udsat for krænkelser, som danske soldater angiveligt medvirkede til, og senere for tortur i et irakisk fængsel.

* Siden har otte andre irakere lagt sag an mod Forsvarsministeriet, og den 28. september 2012 afleverede irakernes advokat, Christian Harlang, yderligere to stævninger, så i alt 11 irakere har sager kørende mod Danmark ved Østre Landsret.

* 18. oktober 2012 står tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard frem i Ekstra Bladet med videooptagelser, der viser, at danske soldater ser til, mens irakiske sikkerhedsstyrker slår og sparker civile irakere under Operation Green Desert.

* Samme dag beder forsvarsminister Nick Hækkerup (S) forsvarschefen om at se på sagen og opfordrer andre soldater til at stå frem med videoer.

* 19. oktober 2012 hævder tidligere reserveofficer og tolk Jamal Hammoud over for flere medier, at han stod ved siden af Anders Kærgaard og Kærgaards chef, oberst John Dalby, da de fik besked om, at irakerne "fik en ordentlig omgang høvl" under operationen i 2004.

* Samme dag iværksætter forsvarschef Peter Bartram en tilbundsgående undersøgelse af de faktiske forhold i sagen, og forsvaret opretter en hotline, hvor nuværende eller tidligere soldater, der ligger inde med videoer eller viden om operationen, kan melde sig.

* 24. oktober 2012 tilbyder de 11 irakere at indgå forlig med Forsvarsministeriet. De er villige til at droppe sagen mod en undskyldning og 50.000 kroner i erstatning.

* Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har afvist tilbuddet om forlig, da han ønsker at sagen bliver fuldt opklaret.

* 28. december 2012 stævner yderligere 12 irakere den danske stat for overgreb begået i forbindelse med operation Green Desert.

Ifølge advokat Christian Harlang er det de irakere, som ses i de videooptagelser, som den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard offentliggjorde i oktober.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.