FAKTA: Se hovedpunkter i EU's tobaksforslag

Et flertal af EU-landene vil have større advarsler på tobakspakker samt forbud mod slik- og mentolcigaretter.

FAKTA: Se hovedpunkter i EU's tobaksforslag

Det irske EU-formandskab har efter en livlig debat med særstandpunkter fra stort set alle EU-lande filet og justeret på EU-Kommissionens seks måneder gamle forslag til et nyt tobaksdirektiv.

Efter fredagens forhandlinger har medlemslandene - undtagen Polen, Tjekkiet, Bulgarien og Rumænien - stemt for følgende elementer, der nu skal til forhandling med Europaparlamentet:

* MÆRKNING OG INDPAKNING. Der skal være tydelige sundhedsadvarsler i skrift og billede på 65 procent af cigaretpakkens overflade. På andre typer pakninger kan advarslen være på et klistermærke.

* SLIMLINE CIGARETTER. Det skal fortsat være lovligt at sælge cigaretter med en diameter under 7,5 millimeter, men EU-Kommissionen skal holde øje med udviklingen på markedet.

* E-CIGARETTER. Elektroniske cigaretter og andre former for nikotinholdige produkter er tilladt, så længe nikotinindholdet holder sig under en vis grænse. Produkter med højere nikotinindhold er kun tilladt, hvis de - ligesom nikotinplastre - bliver godkendt som lægemidler.

* SLIKCIGARETTER. Tobak skal smage og lugte af tobak. Cigaretter med diverse smagstilsætninger - frugt, chokolade, lakrids, mentol - forbydes. Forbuddet skal være gennemført i medlemslandene to år efter direktivets ikrafttrædelse. For mentolcigaretter er det fem år.

* ANDRE TILSÆTNINGSSTOFFER. EU-Kommissionen fastsætter øvre grænser for andre tilsætningsstoffer, der er giftige eller vanedannende, og laver en positivliste over, hvilke stoffer der er tilladt i tobaksprodukter.

* SMUGLING, ULOVLIG HANDEL OG SPORING. For at sikre medlemslandenes skatter og forhindre sort handel med tobak skal tobakspakker forsynes med en unik markør, der gør det muligt at følge og spore alle produkter.

* DISTANCEHANDEL. De enkelte medlemslande kan bestemme, at de ikke vil tillade internethandel med tobaksprodukter.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.