FAKTA: Se hvordan EU-Kommissionens næste formand vælges

EU-Parlamentet har fået mere magt til at finde en ny kommissionsformand. Men hvor langt rækker magten?

FAKTA: Se hvordan EU-Kommissionens næste formand vælges

Det europæiske socialistparti, PES, har tirsdag skudt valgkampen i gang for at finde en kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen til næste år.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er i nogle sammenhænge blevet nævnt som et godt bud som ny kommissionsformand efter José Manuel Barroso.

Lissabontraktatens nye procedure for valg af kommissionens formand skal for første gang i brug i 2014, hvor der også skal findes en ny EU-præsident som afløser for Herman Van Rompuy og en udenrigschef efter Catherine Ashton.

Den nye procedure giver parlamentet mere magt i valget af kommissionsformand. Men præcis hvordan er stadig ikke helt afklaret.

* Her er, hvad Lissabontraktaten siger om valget af kommissionsformand:

- Under hensyntagen til resultatet af valget til Europaparlamentet og efter passende høringer foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal Europaparlamentet en kandidat til posten som formand for kommissionen.

- Denne kandidat vælges af Europaparlamentet med et flertal af dets medlemmer.

- Hvis denne kandidat ikke opnår et sådant flertal, foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal inden en måned en ny kandidat, der vælges af Europaparlamentet efter samme procedure.

* Der er valg til Europaparlamentet i samtlige EU's 28 medlemslande i perioden 22.-25. maj 2014.

* José Manuel Barroso foreslog sidste år, at hvert af de europæiske politiske partier forud for parlamentsvalget skal nominere en kandidat til at overtage hans job.

* Barrosokommissionens mandat udløber 31. oktober 2014.

* Når der er fundet en ny kommissionsformand, indstiller de enkelte medlemslande hver en kommissær. Den samlede kommission skal derefter godkendes i Europaparlamentet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.