FAKTA: Se hvorfor EU kan straffe Kroatien

Kroatien har ved sin optagelse i EU skrevet under på, at landet vil overholde EU's lovkatalog.

Udland 19. september 2013 15:49 - Opdateret 19. september 2013 15:50

FAKTA: Se hvorfor EU kan straffe Kroatien

EU-Kommissionen skrev onsdag til EU's medlemslande for at høre deres holdninger til planen om at straffe Kroatien for at have ændret sin lov om udlevering af egne statsborgere til retsforfølgelse i udlandet.

Lovændringen strider mod de regler om den europæiske arrestordre, som er en del af det lovkatalog, Kroatien formelt havde accepteret, inden landet trådte ind i EU 1. juli i år.

Ifølge EU-Kommissionen giver Kroatiens lovændring anledning til sanktioner i henhold til den såkaldte sikkerhedsklausul, der er bygget ind i tiltrædelsestraktatens artikel 39.

Den form for sanktioner har ifølge EU-Kommissionen aldrig før været anvendt i EU - i hvert fald ikke på justitsområdet.

I artikel 39 står blandt andet:

- Såfremt der er alvorlige mangler eller overhængende fare for sådanne mangler i Kroatien i implementeringen eller gennemførelsen af retsakter vedtaget af institutionerne i medfør af [EU's traktater], kan kommissionen inden udgangen af en periode på op til tre år efter tiltrædelsen efter begrundet anmodning fra en medlemsstat eller på eget initiativ og efter høring af medlemsstaterne vedtage passende foranstaltninger og fastlægge de vilkår og ordninger, der skal anvendes på disse.

- Disse foranstaltninger kan tage form af midlertidig suspension af anvendelsen af relevante bestemmelser og afgørelser i forbindelserne mellem Kroatien og en anden medlemsstat eller andre medlemsstater (...).

- Foranstaltningerne opretholdes kun, så længe det er strengt nødvendigt, og hæves under alle omstændigheder, når manglerne er blevet afhjulpet.

Kilde: Traktat om Republikken Kroatiens tiltrædelse af Den Europæiske Union, offentliggjort i EU-Tidende 24. april 2012.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...