FAKTA: Se regeringens bud på fremtidens folkeskole

Regeringen og lærerne kommer med forskellige bud på, hvordan hverdagen i folkeskolen skal se ud i fremtiden

FAKTA: Se regeringens bud på fremtidens folkeskole

Lærerne har torsdag givet deres bud på, hvordan hverdagen for de danske skolebørn skal se ud efter en reform af folkeskolen.

Udspillet fra lærerne kommer, efter at regering tidligere kom med sit udspil, som blandt andet handler om flere undervisningstimer og en sammenhængende skoledag.

Her kan du se hovedpunkterne i regeringens udspil:

* Eleverne skal være længere tid i skole. Elever op til 3. klasse skal være i skole 30 timer om ugen, de mellemste fra 4. til 6. klasse skal bruge 35 timer på skolen, mens eleverne fra 7. klasse skal have 37 skoletimer om ugen.

* Dermed vil en normal skoledag slutte klokken 14 for de mindste elever, klokken 15 for de mellemste elever og klokken 15.30 for de ældste elever.

* En femtedel af den ekstra skoletid skal bruges til mere undervisning. Et barn vil gennem et helt skoleforløb få 800 ekstra lektioner af 45 minutter i forhold til i dag.

* Der skal undervises i engelsk allerede fra 1. klasse, hvor man i dag først starter i 3. klasse.

* Al skoletid skal dog ikke være klassisk undervisning. Der vil blive indført "aktivitetstimer" med lærere og pædagoger, som skal give en mere afvekslende og spændende skoledag.

* Aktivitetstimerne skal blandt andet bruges på læring gennem projektarbejde og temaforløb, lektiehjælp samt motion og bevægelse. For de yngste elever kan aktivitetstimerne også bruges på en kombination af leg og læring, mens det i de ældste klasser kan være besøg på virksomheder og videregående uddannelser.

* Regeringen lægger op til, at der skal være 13 aktivitetstimer om ugen i børnehaveklassen og fem-ni aktivitetstimer om ugen i 1.-9. klasse.

* Lærerne skal efteruddannes, så de kun underviser i fag, de har som linjefag. Derfor afsættes der en milliard kroner i perioden 2014-2020 til efteruddannelse af lærere og pædagoger i folkeskolen.

* Reformen skal finansieres med fire milliarder kroner frem til 2020 fra en reserve på finansloven.

* Reformen forudsætter, at der ændres i arbejdstidsaftalen i lærernes overenskomst, så de kan bruge en større del af arbejdstiden på at undervise.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.