FAKTA: Svensk tv-program satte giftig laks på dagsordenen

Siden onsdag har Fødevarestyrelsen undersøgt, om giftig svensk østersølaks er havnet i danske kølediske.

FAKTA: Svensk tv-program satte giftig laks på dagsordenen

* Onsdag fremgik det af et svensk undersøgende tv-program, Uppdrag Granskning, at store mængder sundhedsskadelig laks fra Østersøen eksporteres ulovligt fra Sverige og videre til EU.

* Laksen indeholder dioxin, der mistænkes for at være kræftfremkaldende og for at påvirke forplantningsevnen. Tilbage i 2002 indførte EU grænseværdier for dioxin i fødevarer. Alligevel fik Sverige forhandlet sig frem til en undtagelse.

* Onsdag blev fiskeeksportfirmaet Chrisfish Hanstholm ApS nævnt i et TV2-indslag som dansk eksportør af den svenske østersølaks.

* Efterfølgende aflagde Fødevarestyrelsens rejsehold besøg hos Chrisfish Hanstholm ApS. Fiskeeksportfirmaet opgav en liste med virksomheder, der muligvis har købt laksen af fiskeeksportfirmaet.

* Torsdag og fredag har Fødevarestyrelsens rejsehold undersøgt sagen, og kommet frem til, at 15 danske virksomheder, har modtaget laks fra Chrisfish Hanstholm ApS.

* Men da hverken Chrisfish Hanstholm ApS eller de 15 virksomheder specificerer på deres varer, hvorfra den solgte laks kommer fra, kan Fødevarestyrelsen ikke med sikkerhed sige, om dioxin-laksen er havnet i danske kølediske, eller om den er videresolgt til udlandet.

* Hvis den farlige svenske dioxin-laks er blevet solgt til danske forbrugere, er den blevet solgt som kølevarer og derfor spist for længst, siger Fødevarestyrelsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.