Udland

FAKTA: Tyskerne må vente lidt endnu på ny regering

Inden Merkel kan genvælges som tysk kansler, skal socialdemokratiske medlemmer stemme om regeringsgrundlag.

FAKTA: Tyskerne må vente lidt endnu på ny regering

* Frem til 8. december rejser socialdemokratiske toppolitikere rundt til partiforeningerne i de tyske delstater for at slå på tromme for den store koalition, som mange socialdemokrater er skeptiske over for.

* Fra 6. til 12. december stemmer SPD's omkring 473.000 medlemmer i en urafstemning om regeringsgrundlaget. 20 procent skal deltage, for at urafstemningen er gyldig.

* 9. december: CDU's såkaldte lille partikongres, der blandt andet består af hovedbestyrelsen og partiledelserne i de 16 tyske delstater, stemmer om regeringsgrundlaget.

* 12. december skal medlemmernes breve senest være sendt til SPD-hovedkvarteret i Berlin.

* 14. december bliver de afgivne SPD-brevstemmer talt op i Berlin, og resultatet offentliggøres ud på aftenen.

* Hvis medlemmerne stemmer nej, ventes hele partiledelsen at træde tilbage. Merkel kan så prøve at danne regering med De Grønne eller satse på et nyvalg.

* I tilfælde af et ja skal Forbundsdagen 17. december genvælge Angela Merkel som forbundskansler, hvorefter regeringen kan tiltræde næsten tre måneder efter valget.

* Der vil i givet fald være tale om den tredje store koalition i forbundsrepublikkens historie.

* CDU/CSU og SPD regerede også sammen fra 1966 til 1969 med Kurt Georg Kiesinger (CDU) som kansler og Willy Brandt (SPD) som udenrigsminister samt fra 2005 til 2009 med Merkel for bordenden og Frank-Walter Steinmeier (SPD) som udenrigsminister.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.