Faldende priser skaber frygt for ny krise i dansk landbrug

De priser, som danske landbrug kan tage for smågrise, svinekød og smør, er faldende. Det skaber krisefrygt.

Erhverv 3. januar 2018 22:40

Efter en kort fest ser landbruget igen ud til at få problemer med tømmermænd. Det vurderer to økonomer og en analytiker over for Jyllands-Posten.

Priserne på eksempelvis smør, smågrise og svinekød er faldende, og det hiver humøret i dansk landbrug med sig, lyder analysen.

- Efter et par år med høje priser på landbrugsvarer er de gode konjunkturer ved at være forbi. Svineproducenterne er allerede nu på vej ind i en ny lavkonjunktur, og mælkeproducenterne vil følge efter i 2018, siger Klaus Kaiser til Jyllands-Posten.

Han er erhvervsøkonomisk chef ved Seges, der er brancheorganisationen Landbrug & Fødevarers økonomiske videnshus.

De fleste danske landbrug har kriseårene fra 2008 til 2016 i frisk erindring. Og nogle af dem ser stadig spor i regnskabsbøgerne, vurderer chefanalytiker hos AgroMarket Hans Fink.

- Det er selvsagt en bet, for mange landmænd har brug for en længere periode med gode priser for at få fyldt hullerne efter krisen op, siger han til Jyllands-Posten.

Analyser fra Seges viser, at en tredjedel af landmændene stort set ikke har tjent penge de seneste år. En del af dem har decideret tabt penge.

- Mælke- og svinepriserne har været høje i 2017, så de landmænd, der ikke har formået at tjene penge i det her år, har et problem, siger Klaus Kaiser til Jyllands-Posten.

Afdelingsdirektør hos Jyske Bank Michael Haahr Andersen fortæller til avisen, at krisen frem mod 2016 har efterladt en række landmænd med stor gæld og lav soliditet.

- Nogle af disse landmænd har en økonomi, der ikke er langsigtet holdbar, og de vil få vanskeligheder, i takt med at den kommende lavkonjunktur sætter ind, og likviditetsunderskuddene vokser, siger han til Jyllands-Posten.

Likvider er de midler et landbrug har til rådighed til at betale regninger med kort varsel.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...