Udland

Falklandsøerne forbliver britiske: Kun tre stemte imod

Symbolsk folkeafstemning på den omstridte øgruppe viser overvældende opbakning til Storbritannien.

Falklandsøerne forbliver britiske: Kun tre stemte imod

Folkeafstemningen på Falklandsøerne viser som forventet en massiv opbakning til at forblive en selvstyrende britisk koloni.

Dermed er det samtidigt et uomtvisteligt nej til at blive indlemmet under Argentinas flag, som det sydamerikanske land ellers kræver.

98,8 procent støtter tilhørsforholdet til Storbritannien. Det viser officielle tal offentliggjort natten til tirsdag dansk tid.

1513 stemte for at fastholde forbindelsen til London som hidtil. Blot tre personer støttede at kappe båndet til Storbritannien, rapporterer BBC.

- Det må da helt bestemt være det stærkeste budskab, vi kan sende til verden, siger Roger Edwards, en af de otte valgte medlemmer af Falklandsøernes regering.

- Beskeden er, at vi er tilfredse (med tingenes tilstand, red.), at vi ønsker at bevare status quo med ret til at bestemme vores egen fremtid og ikke blive en argentinsk koloni.

Afstemningen på øerne blev gennemført søndag og mandag og havde som mål at gøre det klart over for det internationale samfund, at indbyggerne ønsker at forblive britiske, selv om Argentina kalder valghandlingen for illegal.

Befolkningen på den vindblæste øgruppe havde hejst britiske flag ved siden af Falklandsøernes eget flag og formet et gigantisk "JA" med over 30 Land Rovers forud for afstemningen.

De 1672 personer, der har stemmeret blandt øernes knap 3000 indbyggere, skulle slet og ret svare på, om de ønsker at forblive et selvstyre-territorium i Storbritannien. Kun indbyggere der er født, eller har opholdt sig mange år på øerne, er stemmeberettigede.

De lokale politikere håber, at det rungende "ja" og entydige udfald af afstemningen vil gøre det nemmere at opnå udenlandsk støtte, for eksempel i USA, som forholder sig neutralt i suverænitetsstriden.

Argentina og Storbritannien udkæmpede i 1982 en krig om det omstridte territorium, der ligger 400 kilometer sydøst for det sydamerikanske land. Britiske styrker genvandt kontrollen over øgruppen i Sydatlanten efter en argentinsk invasion.

Den korte og blodige krig, der varede fra 2. april til 14. juni, kostede 649 argentinske og 255 britiske soldater livet. Tre civile blev dræbt.

Spændingerne mellem London og Buenos Aires er taget til igen i de senere år, efter at der er fundet olie og gas nær Falklandsøerne, som siden 1833 har været britiske.

- Vi er britiske, og det ønsker vi at vedblive med at være, siger Barry Nielsen, iført en Union Jack-hat foran valgstedet i hovedstaden Stanley, hvor hovedparten af befolkningen bor.

92 procent af vælgerne deltog i afstemningen.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.