Falske nyheder på nettet er en pengemaskine

Lettjente penge på annoncer ved at skabe trafik på Facebook

Det bliver svært at slippe af med falske nyheder på Facebook, vurderer eksperter. Foto: Torben Klint/Scanpix

Det bliver svært at slippe af med falske nyheder på Facebook, vurderer eksperter. Foto: Torben Klint/Scanpix

EUROPA:Det handler ikke kun om at flytte holdninger, når unge bagmænd i dag producerer falske nyheder for at påvirke befolkningerne i Europa og USA. Det handler i lige så høj grad om at tjene hurtige penge, påpeger flere eksperter, efter at Facebook torsdag meddelte, at mediet vil gribe ind for at komme det stigende problem med falske nyheder på internettet til livs.

Det skriver Jyllands-Posten søndag.

It-ekspert Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS anslår på baggrund af flere danske sager, at bagmændene kan tjene op mod 50.000 kr. om måneden bl.a. ved at producere falske nyheder.

- Det er et område i kraftig vækst. Især i udlandet, hvor tingene lige nu går rigtig stærkt. Men vi har også haft sager i Danmark, og de viser, at der faktisk er gode og lettjente penge at hente her, siger han til Jyllands-Posten.

Svært at komme til livs

I de danske sager er falske nyheder blevet spredt via Facebook, der ifølge Peter Kruse har virket som en katalysator for, at de unge gennem såkaldte annoncenetværk tjener penge på den trafik, som de falske nyheder genererer. Det samme skete under den amerikanske valgkamp, hvor flere teenagere blev afsløret i at producere falske nyheder om f.eks. Hillary Clintons e-mailsag.

- Derfor er det godt, at Facebook nu reagerer. Men jeg tror ikke, at der er det store at gøre. Fænomenet er kommet for at blive, og det vil vokse i de kommende år, anslår Peter Kruse.

Det samme siger Jan Birkemose fra Medietrends.dk.

- Det er et af de største problemer lige nu, når vi taler digital udvikling. Og jeg tror desværre, at det bliver svært at komme til livs, selv om Facebook nu forsøger at gribe ind, forklarer han til Jyllands-Posten.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.