Danmark

Farlig tarmbakterie spreder sig på hospitalerne

Antibiotika virker ikke på bakterierne, der kan forårsage blodforgiftninger, advarer overlæge.

Danske hospitaler oplever en stigning i bakterier, der er resistente over for antibiotika, og som kan give alvorlige blodforgiftninger.

Der er få behandlingsmuligheder, og udviklingen bekymrer Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, skriver Ingeniøren.

Det er de såkaldte vancomycin-resistente enterokokker (VRE), der ses en stigning af i både Danmark og flere af vores nabolande som Sverige, Tyskland og Holland.

Udviklingen er alvorlig, fordi netop vancomycin i dag er den primære behandling af alvorlige infektioner med antibiotikaresistente enterokokker, der kan give hjerteklapbetændelse og andre former for blodforgiftning.

- Vi står med en alvorlig problemstilling, fordi infektionerne kan være virkelig farlige for særligt ældre og i forvejen svækkede patienter. Så det er vigtigt at bekæmpe spredningen, siger overlæge Robert Skov, områdechef for Bakteriologisk Overvågning og Infektionshygiejne på Statens Serum Institut, til Ingeniøren.

På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at behandle raske bærere af bakterien, fortæller han.

Statens Serum Institut fik indberetninger om 54 tilfælde i 2012 og hele 248 året efter. Samme år afslørede screeninger yderligere 168 tilfælde af bakterien hos patienter, der endnu ikke viste tegn på infektion.

Ifølge Robert Skov kan infektioner med bakterien behandles, men da flere VRE også er resistente over for ampicillin og gentamicin, er der kun få behandlingsmuligheder tilbage, og det er med antibiotika med alvorlige bivirkninger.

Robert Skov er ikke i tvivl om, at bedre efterlevelse af de infektionshygiejniske retningslinjer på hospitalerne - herunder bedre håndhygiejne - vil kunne mindske spredningen.

- Så nu overvejer vi sammen med Sundhedsstyrelsen, de praktiserende læger og sundhedsklinikkerne, om vi skal ændre de infektionshygiejniske retningslinjer, så der bliver fokuseret mere på bekæmpelse af VRE-spredning, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.