Fartdjævle: Tusindvis af klip i nordjyske kørekort

Nordjyder er glade for at køre stærkt - i denne uge er der igen masser af fartkontroller, oplyser Rigspolitiet

Jens Hukiær
Arkivfoto
Nordjylland 17. april 2018 06:24 - Opdateret 17. april 2018 07:41

NORDJYLLAND: Med 6.779 klip i kørekort ligger Nordjylland på en solid fjerdeplads, når det handler om overskridelser af hastigheder, der i 2017 førte til klip i kørekortene.

Også i Midt og Vestjylland, som dækker Mors og Thisted kommuner, har der været trykket lige rigeligt på speederen i 2017. Den politikreds ligger således helt oppe på andenpladsen over flest uddelte klip i kørekortet med hele 7.518 klip i kørekortene hos kredsens bilister.

Det viser nye tal fra, som Rigspolitiet netop har offentliggjort samtidig med, at Rigspolitiet gør opmærksom på, at der i denne uge er specielt fokus på fartkontroller over hele landet.

Faktisk er denne uges fartkampagne et led i en samlet europæisk kampagne.

Noget at komme efter

Og de nye tal viser, at der er noget at komme efter.

Tallene fra Rigspolitiet viser nemlig, at politikredsene sidste år uddelte 62.727 klip i kørekort til trafikanter, der kørte mere end 30 procent hurtigere end fartgrænsen tillader. Det er bekymrende, lyder det både fra politiet og Rådet for Sikker Trafik.

klip i kørekort for hastighedsforseelser i 2017

- Der er for høj fart i omkring halvdelen af dødsulykkerne på vejene, så farten har en enorm betydning for vores sikkerhed, når vi færdes i trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at holde øje med deres fart og sænke den, hvis de kører for stærkt, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Politiet vil i løbet af ugen sætte ind med kontrol med fotovogne samt mobile kontroller, hvor betjente på motorcykel og i bil holder øje med de bilister, der har en lidt for tung speederfod. For høj fart er et af politiets hovedindsatsområder sammen med uopmærksomhed og spritkørsel.

- Vi ved, at politiets fartkontrol får flere til at respektere fartgrænserne. Det er vigtigt, da der er for høj fart i omkring halvdelen af dødsulykkerne i trafikken. I bund og grund handler det om, at flere kommer sikkert hjem, hvis flere letter foden lidt fra speederen, siger vicepolitiinspektør Arne Martinsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Landsdækkende kampagne

Politiets fartkontrol i denne uge kommer samtidig med den landsdækkende fartkampagne "Sænk farten - før det er for sent" som Rådet for Sikker Trafik og 90 kommuner står bag.

Langs vejene er der sat 5.000 skilte op, som opfordrer bilisterne til lige at holde øje med deres fart.

Kampagnen sætter fokus på, at det ikke kun er de høje hastigheder i trafikken, der udgør en risiko. Tal fra Vejdirektoratet viser, at i seks ud af ti dødsulykker på landevejene var der tale om en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t. over det tilladte.

- De små fartoverskridelser har også en stor betydning. Hvis man øger farten fra fx 80 til 95 km/t., så forlænger man sin bremselængde med cirka 20 meter. Det kan være netop de meter, der er afgørende i en kritisk situation, hvor man har brug for at katastrofebremse. Så selv en lille fartoverskridelse har stor betydning, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...