Farverig tur i blenderen

De er farvestrålende. Sunde. Forholdsvis enkle at lave. Og billige.

fagbog Tina Scheftelowitz: “Suveræne smoothies - Safter med smæk og smag” # # # # ¤ ¤ Blendede drikke baseret på frugt og grønt har de senere år gået sejrsgang i den vestlige verden. Specielt her i årets første måned, hvor der er lavvande i mange pengekasser og ekstra kilo på sidebenene, har aviser og blade sidevis af opskifter på smoothies. Madskribenten og kogebogsforfatteren Tina Scheftelowitz hopper med sin “Suveræne Smoothies” med på bølgen. Selv om bogen kun har været på markedet et par uger, er den gået direkte ind på salgshitlisterne, som en af de mest solgte fagbøger lige nu. Det er langt hen ad vejen med rette. Scheftelowitz, som er en af Danmarks flittigste kogebogsskribenter og har solgt over 350.000 eksemplarer, holder sig til sin velkendte, enkle stil med nemme opskrifter, store billeder, sjov typografi og en “det her er da nemt”-attitude. Og nej, det kræver ikke de store køkkenevner at mikse frugt og grønt efter Tina Scheftelowitz’ anvisninger, men til gengæld kører man hurtigt træt i bogens kække udtryk og trangen til at signalere overskud. Billederne er en anelse for perfekte, navnene på drikkene en anelse for smarte, og de tegnede talebobler en anelse slidte i udtrykket. Men mens indpakningen i det lange løb er for meget, så fejler selve opskrifterne heldigvis ikke noget. For er man kørt sur i de klassiske smoothies med banan, frosne bær og godt skvæt mælkeprodukter, så er der masser af inspiration at få i “Suveræne Smoothies”. Opskrifterne er delt ind i afsnit efter blandt andet årstider, køn og alder - fra en såkaldt bernæsesmoothie med blandt andet estragon, æble og løg til den mere klassiske Tingelingelater med pære, banan og mælk. Og så tilgiver man nemt, at flere af opskrifterne bevæger sig noget ud over, hvad der er traditionel definition på smoothies - eksempelvis bliver flere af drikkene lavet med vaniljeis, som ellers normalt er forbeholdt milkshake. Den lidt brede definition gør tvært imod, at opskrifterne er knap så outrerede, som man kan se det i flere af de udenlandske smoothiebøger. Man kan så spørge sig selv om ikke denne trang til at komme alt ned i en blender, som tilsyneladende har ramt mange kogebogsforfattere, er mere udtryk for en dille end noget andet. Men hvis det skulle være tilfældet, så er “Suveræne Smoothies” et ganske habilt bud på den ene kogebog, man bør investere i for at være med på noderne. Katrine Schousboe katrine.schousboe@nordjyske.dk Tina Scheftelowitz: “Suveræne Smoothies - Safter med smæk og smag” 126 sider, 180 kr., Politikens Forlag.