Fast Food med god samvittighed

Fedtfattig og lækker mad til at spise på stedet, tage med hjem eller på arbejde

Ernæring 28. oktober 2002 07:00

MIDTBYEN: Der var hektisk aktivitet i det nyåbnede spisested med take away service "K som Kok" på hjørnet af Maren Turisgade og Ved Stranden. En del kunder havde allerede fra første åbningstime fundet vej hertil, og de fleste slog sig ned ved et af stedets 12 borde efter at have gjort deres valg fra den delikate buffet, hvor diskussionen af de annoncerede fedtprocenter også var aktuel. Mette Kaae er med ordspillet K som Kok stedets primus motor. - Jeg er uddannet både kok og tjener, fortæller hun, der dog i en periode har været ude af branchen, fordi fagets skæve arbejdstider harmonerer dårligt med familieliv og tre børn. - I den periode har jeg tænkt en del over, hvorfor ingen spisesteder tog den fedtfattige trend op. Da jeg sammen med min kæreste var en tur i New York, hvor vi oplevede at spise et sted, hvor man betalte efter vægt, så fik vi idéen til at kombinere den idé med de tanker, jeg selv har gået med. Ingen af de mange retter, som kan vælges fra den kolde og varme buffet overstiger en fedtprocent på 30, og det passer præcis med, hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler. Nyt koncept Kunderne vælger selv, hvad de vil have, og undervejs er der opstillet små vægte, så beløbet hele tiden kan tjekkes. - Det har vi valgt, fordi det samtidig er vigtigt, at kunderne selv har en fornemmelse af, hvad de skal investere i måltidet, forklarer Mette Kaae, der selv står i køkkenet, men også har hyret en hjælpende hånd her - udover betjeningen ved kassen. Principperne bag det nye koncept er også, at maden faktisk er slow food - lavet af gode råvarer helt fra bunden. - Samtidig har jeg sammensat buffeten, så der er noget for enhver smag, forklarer kokken. - Der er for eksempel frikadeller, men de er lavet af kalkunkød og med æggehvider, og så er der både varme og kolde vegetariske retter. I Aalborg er konceptet helt nyt. - Her i byen er der en tendens til, at enten er der det dyre - eller det billige, og vi har da også tænkt en del over alle byens billige tilbud med tre retter for ingen penge, siger Mette Kaae, der på den anden side ikke mener, at kunderne umiddelbart lader sig narre. Hos "K som Kok" stikkes der ikke noget under stolen. De spændende retter taler for sig selv, fedtprocenterne er oplyst ud for hver enkelt, og på de små vægte kan kunderne sikre sig prisen - som i øvrigt er på ni kroner for 100 gram. Gode tilbud Hver dag tilbydes en kold og en varm ret til 45 kroner, som man kan ringe og bestille på telefon 98 14 19 00. Menuen kan for eksempel findes på stedets hjemmeside www.ksomkok.dk. - Det kan være til en fælles frokost i et firma, men alle andre kan også være med, siger Mette K., der også indenfor forretningens åbningstid tilbyder mad ud af huset til julefrokoster og større selskaber. - Vores selskabsmenuer findes både i den fedtfattige version og på den mere gammeldags manér, hvor der ikke er taget så meget hensyn til fedtindeholdet. Ved levering efter åbningstiden, skal der minimum bestilles mad til 50 personer. På den baggrund er der ingen tvivl om, at Mette Kaae får travlt, men det bliver primært indenfor den normale arbejdstid. Lokalerne har tidligere rummet en computerforretning, så der har været gang i den helt store renovering både hvad angår køkkenfaciliteterne, men også i lokalerne, der nu er indrettet i en minimalistisk stil og farvetonerne grå, hvid og sort - til gengæld lyser buffetens kulinariske tilbud indbydende op.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...