Udland

Fastlåst situation i Ankara ventes at udløse valg

Forhandlinger mellem Tyrkiets regerende parti og et stort oppositionsparti er brudt sammen.

Den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, siger, at forhandlinger om en ny regeringskoalition i Ankara mellem det regerende AK-parti og det store oppositionsparti CHP er brudt sammen.

Hermed er der meget stor sandsynlighed for, at der bliver udskrevet et snarligt parlamentsvalg.

- Vi har ikke opnået resultater i vores forhandlinger med Det Republikanske Folkeparti (CHP) om at finde frem til et godt regeringsgrundlag. Der er nu en stor sandsynlighed for, at vi vil appellere til befolkningens vilje, siger han med henvisning til et valg, som ifølge iagttagere kan ventes i november.

Premierministeren siger, at han personligt foretrækker et valg "så hurtigt som muligt."

Den tyrkiske premierminister understreger, at det er en udbredt fejlopfattelse, at landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, var imod dannelsen af en koalitionsregering. Han siger, at det var oppositionspartiet, som afviste en koalition.

Davutoglu tilhører Erdogans topstyrede Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AK).

Ved parlamentsvalget den 7. juni mistede AF sit flertal i parlamentet.

Politikere fra oppositionen har tidligere beskyldt Erdogan - som har stiftet AK - for at forsøge at trække en regeringsdannelse i langdrag i håb om, at der kan komme et nyvalg, som vil give AK flertallet i parlamentet tilbage.

Davutoglu har tidligere erklæret, at Tyrkiets største parti er klar til at forhandle med alle partier i folkeforsamlingen om en koalitionsregering.

To af de emner, som har præget dagsordenen, er spørgsmålet om Tyrkiets rolle i forhold til konflikten i nabolandet Syrien og den optrappede konflikt med den kurdiske oprørsbevægelse PKK.

Erdogan er Tyrkiets mest populære politiker, men han er også den, der deler vælgerne mest.

Det prokurdiske parti HDP, som med pæn margin klarede spærregrænsen på 10 procent, sagde kort efter valget, at det gerne vil indgå i en koalition - men med alle andre partier end AK.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.