Turisme

FDM: Taxachauffører snyder dig på ferien

Ny test viser at sandsynligheden for at blive snydt af udenlandske taxachauffører er stor. Sådan undgår du at blive snydt.

Det var en særdeles våd aften og nat i Jomfru Ane Gade for en 24-årig kvinde fra Randers.
Hun var så fuld, at hun ikke var i stand til at betale den taxa, som hun dog var i stand til at praje. Foto: Henrik Bo

Det var en særdeles våd aften og nat i Jomfru Ane Gade for en 24-årig kvinde fra Randers. Hun var så fuld, at hun ikke var i stand til at betale den taxa, som hun dog var i stand til at praje. Foto: Henrik Bo

En test lavet af Eurotest, som FDM er en del af, viser at dyre omveje, overskridelse af hastighedsgrænser, aggresiv kørsel og ligeså chauffører er mere normen end undtagelse i mange europæiske storbyer. Testen er lavet på turistruter i 22 forskellige europæiske storbyer. - Testen viser, at man som turist i en storby risikerer at blive udsat for lidt af hvert, hvis man tager en taxa. I nogle byer afviste taxachaufføren eksempelvis at tage passagerer med, fordi der var tale om gåafstand eller satte passageren af 500 meter fra det ønskede sted. I halvdelen af byerne kunne taxachaufføren ikke tale engelsk, og mange chauffører var ikke i stand til at hjælpe med oplysninger om turistattraktioner eller restauranter. Men det værste er, at flere taxachauffører kørte meget lange omveje på passagerens regning, siger Line Danvad, der er markedschef hos FDM travel. Ingen af de 22 byer, der er med i testen opnår topkarakter. Blandt de byer der klarer sig bedst er München, Køln, Milano, Berlin, Paris og Barcelona, mens den spanske hovedstad Madrid er blandt de dårligste i testen sammen med Prag, Wien, Amsterdam, Luxemborg og Rom. Spørg til prisen og kend ruten Testen består af 220 ture, og i 82 tilfælde blev der kørt omveje. Særligt på de korte ture om natten valgte chaufføren at lade taxameteret tælle flere kilometer end nødvendigt. - Vil man være sikker på ikke at skulle betale for meget på ferien, så anbefaler vi, at man tager shuttlebusser eller tog fra lufthavnen og benytter sig af offentlig transport, når man skal rundt i byen. Skal man med taxa, så er det en god idé at spørge til prisen, og kender man ruten fra fx lufthavnen til hotellet, foreslår vi, at den rejsende har orienteret sig om ruten hjemmefra, inden man sætter sig ind i bilen. Har man mobil med GPS, kan man også følge ruten på den, men her skal den rejsende naturligvis være opmærksom på roaming afgiften. Det er også en god idé at sikre sig, at man kan kommunikere med taxachaufføren, da det kan mindske risikoen for misforståelser og for at blive snydt, siger Line Danvad.