Fede lig fører til voldsomme brande

Krematorier hærget af ukontrolable brande på grund af fedtet fra overvægtige døde

Arkivfoto <i>Pressefotograf Kim Dahl Hansen</i>

Arkivfoto Pressefotograf Kim Dahl Hansen

HAMELN:Man snakker meget om fedmeepidemi i USA og Europa. Nu får epidemien konsekvenser også efter døden.

I Tyskland har den høje fedtandel i de døde kroppe nemlig ført til ukontrollerede og yderst farlige brande i krematorier, skriver ing.dk - ingeniørernes hjemmeside.
En sådan brand opstod senest i byen Hameln. Her skulle et 200 kilo tungt lig kremeres og var blevet placeret i ovnen. Derefter blev afbrændingen startet ved over 850 grader celsius

Skorsten smeltede

Et kvarter senere stod flammerne ud af krematoriets 10 meter høje skorsten og dele af den dobbeltløbede stålkonstruktion smeltede, skriver ing.dk.

Da brandvæsenet ankom glødede kaminrøret stadig ved 600 grader celsius. Først efter fire timer var liget forvandlet til aske.
Lignende hændelser har fundet sted i Kempten i 2009, da branden fra en 150 kg stor krop bredte sig til hele krematoriet.
Og i 2008 i Hamborg eksploderede ovnen efter kremering af en overvægtig, og giftgasser fra forbrændingen havde bredt sig ud i bygningen. Her måtte brandfolkene bruge gasmasker under brandslukningen.

Problemer i Danmark

I Danmark har overvægtige afdøde også givet problemer i ovnene, fortæller konsulent i Danske Krematoriers Landsforening Ernst Jensen.

- Selv om vi har monteret automatisk styring i ovnene, der lukker ned for tilførslen af luft, hvis temperaturen kommer over 1.150-1.200 grader, så har vi alligevel observeret, at meget tunge og fedtholdige personer kan give højere temperaturer, siger Ernst Jensen til ing.dk.
- Og når vi når over 1.200-1.300 grader i hovedbrændkammeret, så er vi på grænsen af, hvad den ildfaste udmuring i ovnen kan holde til. Men jeg har dog ikke hørt om smeltet murværk,« siger han.
I Danmark er det kun i Aabenraa, at der findes en ovn til særligt store personer, men lignende ovne er opførsel i Ringsted, hvor der bygges et fælleskrematorium for Sjælland og Lolland-Falster.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.