Fedt gør dig psykisk ustabil

Det er ikke kun din krop, men også din hjerne, der påvirkes af for meget fedt

Arkivfoto <i>Pressefotograf Hans Ravn</i>

Arkivfoto Pressefotograf Hans Ravn

HELE LANDET: Fedt påvirker ikke bare din vægt og risiko for hjertekar-problemer, men også din hjerne på negative måder.

En fedtrig kost har længe været forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde, men der er en stigende bekymring for, at fedtet også kan øge risikoen for depression og andre psykiatriske lidelser.

Og det underbygger en ny undersøgelse fra Louisiana State University, hvor forskere i forsøg har testet hjernens reaktion på en fedtrig kost.

Undersøgelsen viser, at en fedtrig kost ændrer sammensætningen af ​​bakterier i tarmen, også kendt som tarmfloraen.

Tarmfloraen består af trillioner af bakterier, der er vigtig for normal fysiologisk funktion. Tidligere undersøgelser har vist, at ændringer i tarmfloraen kan ligge til grund for flere sygdomme, heriblandt psykiatriske lidelser.

Forskerne på Louisiana State University ønskede derfor at teste om en fedtrig diæt alene påvirker adfærd og kognition - også selv om den ikke medførte fedme.

Normalvægtige voksne mus, der havde fået et almindeligt musefoder, fik indtransplanteret tarmbakterier fra mus, der var blevet fodret med enten en fedtrig kost eller almindelig kost.

Dårlig hukommelse og nervøsitet

Derefter blev de udsat for test, der skulle vurdere ændringer i adfærd og kognition.

De normalvægtige mus, der havde fået indopereret tarmbakterier fra mus på en fedtrig kost, viste flere forstyrrelser i deres adfærd, herunder øget angst og nervøsitet, svækket hukommelse og gentagen adfærd.

Desuden var der mange skadelige virkninger på kroppen, herunder øget intestinal følsomhed og markører for inflammation. Tegn på inflammation i hjernen var også tydelig og kan have bidraget til de adfærdsmæssige ændringer.

- Denne undersøgelse viser, at en fedtrig kost forringer hjernens sundhed, delvist ved at forstyrre det symbiotiske forhold mellem mennesker og mikroorganismer i tarmene, siger Dr. John Krystal, der er redaktør af Biological Psychiatry, hvor undersøgelsen er offentliggjort.

Faktisk beviser resultaterne, at kostændringers påvirkninger af tarmfloraen er tilstrækkelig til at ændre hjernefunktioner selv uden at man biver fed. Dette er i tråd med tidligere undersøgelser, der har vist en forbindelse mellem mange psykiatriske lidelser og gastrointestinale symptomer, uden at man dog har forstået de mekanismer, der påvirker adfærden.

Du kan træne din hjerne til at spise sundt

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.