Fedt- og sukkerafgiften bliver måske ofret

Regeringen tilbyder V og K at droppe stigninger på fedt- og sukkerafgifter. Forhandlinger fortsætter mandag.

Fedt- og sukkerafgiften bliver måske ofret

Sukker- og fedt-afgifter er på ny på spil i de ellers overståede skatteforhandlinger. Det bekræfter en central kilde over for Ritzau.

Men der bliver ingen aftale søndag aften, da forhandlerne er gået hjem. Sandsynligvis mødes de igen mandag for at få de sidste detaljer på plads i den skatteaftale, som fredag blev indgået mellem regeringen og Venstre og Konservative.

Det var en del af det skatteforlig, der blev fremlagt fredag aften, at højere fedt- og sukkerafgifter skulle være med til at betale skattelettelserne.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har tidligere kritiseret de højere afgifter i stærkere vendinger, men han accepterede altså fredag, at afgifterne skulle være med til at finansiere reformen.

Lørdag eftermiddag offentliggjorde Enhedslisten så det udspil, som partiet var blevet enig med regeringen om, men som blev lagt i graven med regeringens VK-aftale.

Og det indeholdt ikke regeringens foreslåede forhøjelser af fedt- og sukkerafgifterne som en del af finansieringen.

Det vides endnu ikke, om Venstre og Konservative accepterer regeringens tilbud. Men ifølge Ritzaus oplysninger er stigninger i fedt- og sukkerafgiften ikke det eneste emne, der fortsat er på bordet.

For selvom de overordnede rammer for aftalen blev forhandlet hjem i en intens slutspurt fredag, så mangler regeringen og dens forligspartnere stadig at aftale, hvordan forliget præcist skal gennemføres - eller implementeres, som det hedder i embedsmandsjargon.

Erhvervslivet har indledt et stormløb mod fedt- og sukkerafgiften, som de mener skader Danmarks konkurrenceevne.

/ritzau/