Fedtfattige produkter skal også smage godt

Vi vil gerne spise rigtigt, men kravene til smag, konsistens og udseende stiger

ÅRHUS:Danskerne køber ikke produkter, blot fordi de er fedtfattige - de skal også smage godt. Det oplever både mejerikoncernen Arla Foods og det økologiske mejeri Thise ved Skive. - I dag er det uomgængeligt for et mejeri at lave fedtfattige produkter, og de skal smage godt, kravene er stigende. Da antifedt-bølgen startede, ville folk næsten spise hvad som helst, bare det var fedtfattigt. Der er ikke mange i dag, der vil have produkterne uanset smag, siger Poul Pedersen, mejerichef på Thise Mejeri til Mejeriforeningens blad UgeNyt. Fedtfattige mejeriproduter har ofte problemer med smag, konsistens og udseende. Især udviklingen af fedtfattige skæreoste, der også er velsmagende og har en god konsistens, er problematisk og koster mejerierne meget arbejde. På Landbohøjskolen arbejder forskere med at erstatte fedt i mejeriprodukter. Håbet er, at forskerne inden for de næste tre år kan give mejerierne retningslinier for, hvordan de kan erstatte fedtet i produkterne, så de stadig er velsmagende. - Optimal ernæring og optimale egenskaber som smag, lugt, konsistens og udseende er et af de centrale krav, hvis mejeriindustrien skal hjælpe den danske befolkning med at undgå fedme i det lange løb, siger adjunkt Michael Bom Frøst fra Landbohøjskolen. Som led i forskningsprojektet skal der laves en prioriteret rækkefølge for, hvad der skal opfyldes, for at fedtfattige proukter smager godt. Samtidig får forskerne et indblik i produkternes mikrostruktur, så mejerierne kan få hjælp til mere systematisk produktudvikling. Desuden testes og smages forskellige produkter af et smagspanel - det har nemlig vist sig, at produktets cremethed, altså hvordan det føles i munden, er afgørende for, om forbrugerne synes, det smager godt eller ej. /ritzau/