Fedtfri pomfrit i goretex-membran

Kogning i vand kan bevare sprødheden, mener tre fødevareingeniører

Pom­frit­ter kogt i vand i ste­det for fri­tu­re er mås­ke frem­ti­den for fast­food-junkies. Foto: Hans Ravn

Pom­frit­ter kogt i vand i ste­det for fri­tu­re er mås­ke frem­ti­den for fast­food-junkies. Foto: Hans Ravn

KØBENHAVN:Fremtidens pomfrit kan måske serveres helt uden en tur i gryden med den usunde fritureolie. Folk, der elsker pomfritter, kan måske se frem til ad åre at indtage deres yndlingsspise helt uden sundhedsskadelige fedtstoffer. Tre danske fødevareingeniører har fået den idé, at man kan beklæde kartoffelstykket med en nanofilm - en slags goretex-membran - og derefter blot koge det i vand, helt uden den fedende fritureolie. På grund af nanofilmens specielle egenskaber vil maden kunne koges i vand, samtidig med at den beholder den lækre sprødhed, mange elsker, skriver magasinet Ingeniøren fredag. - Vores idé bunder i, at vi gerne vil have mad uden fedt, der samtidig er sprødt og lækkert, forklarer Martin Gram Christensen. Han har sammen med Astrid Wisby Tobiassen og Jacob Bille Johansen fået og udviklet idéen om den spiselige nanofilm. ¿Crispy though boiled¿ (sprød trods kogning) kalder de konceptet, der stadig er på tegnebrættet, og en egentlig prototype af nanofilmen ligger stadig års udviklingsarbejde ude i fremtiden. De unge forskere ved endnu ikke præcist, hvad nanofilmen skal bestå af, men den skal virke som en envejsbarriere for vand, være varmestabil og uden bismag samt 100 procent spiselig. - Det kunne for eksempel være nogle isolerede kulhydrater eller plantefibre, fortæller Martin Gram. Herman Autrup, professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, finder idéen yderst interessant. Men der er dog detaljer, forskerne skal være opmærksomme på. Filmen skal nemlig godkendes af EU som et materiale, der må være i kontakt med fødevarer. EU har endnu ingen retningslinjer for nanomaterialer i fødevarer, men de er på vej inden sommer, oplyser Autrup til Ingeniøren. Hvis det lykkes at give nanofilmen de ønskede egenskaber og gøre den nedbrydelig i kroppen, har Herman Autrup ingen løftede pegefingre rent sundhedsmæssigt, siger han. Nanofilmen kan få stor betydning for fedmeepidemien i verden, mener Arne Astrup, professor og leder af Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet. - Friturefedt er et kæmpeproblem. I Danmark er det mest for meget fedt, der feder, men i resten af verden er det også de giftige transfedtsyrer, som ikke blot gør folk fede, men også giver dem type 2-diabetes og blodpropper. Så opfindelsen lyder helt genial, siger Arne Astrup til Ingeniøren. Han vil dog gerne smage de vandtilberedte pomfritter, inden han kan tage stilling til, om produktet kan få succes. Martin Gram Christensen erkender, at smagen får stor betydning. - Vi ved faktisk ikke, om det er smagen af fedt, vi mennesker så godt kan lide, så der skal laves nogle smagsforsøg, siger han. Thomas Bjørnholm, professor ved Københavns Universitet og ekspert i nanoteknologi, finder idéen om en envejs-gennemtrængelig nanofilm spændende. - Idéen er allerede udmøntet i f.eks. goretex-materiale, men forskerne står over for et stort udviklingsarbejde. Sundhedsfaren ved at spise nanomateriale må man tage stilling til i den konkrete sag. Friture i sig selv er jo også sundhedsskadeligt, siger han. De tre ingeniører håber nu at tiltrække investorer i fødevareindustrien. Udviklingsarbejdet ventes at koste op mod 100 mio. kroner./ritzau/