Udland

Feliz Navidad: Spanierne skal til julevalg

20. december bliver ifølge premierminister Rajoy sandsynligvis datoen, hvor spanierne skal vælge ny regering.

De spanske vælgere får mulighed for at ønske hinanden glædelig jul, når de sidst på året går til valgstederne for at vælge et nyt parlament og en mulig ny regering.

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, har nemlig udset sig 20. december som datoen for det kommende valg til parlamentet.

Det afslører han i et interview med radiostationen Cope ifølge nyhedsbureauet TT.

Dermed giver Rajoy sig selv knap fire måneder til at overbevise vælgerne om, at genopretningen af den spanske økonomi er så meget på sporet, at han fortjener endnu en periode som regeringsleder.

Partido Popular (PP), Rajoys konservative parti, udfordres ikke bare af det etablerede socialdemokratiske PSOE, men også af to opkomlinge i spansk politik.

Centrumhøjrepartiet Ciudadanos og det venstreorienterede Podemos, der er vokset frem som en protest mod de seneste års hårde finanspolitik.

Rajoys parti fører i meningsmålingerne, men er ikke i nærheden af at kunne mønstre et flertal på egen hånd.

Ved lokalvalgene i maj til by- og regionsrådene fik PP flest stemmer, men opbakningen til partiet var alligevel så udhulet, at det mistede sit absolutte flertal i fire ud af de fem største byer.

Blandt andet måtte PP efter 20 år sige farvel til borgmesterposten i hovedstaden Madrid.

PP fik omkring 27 procent af stemmerne ved lokalvalgene og PSOE cirka 25 procent.

De to partier har domineret spansk politik i årevis, men mange vælgere har vendt dem ryggen på grund af de seneste års økonomiske nedskæringer, korruptionsskandaler og den rekordhøje arbejdsløshed.

I en nylig meningsmåling i avisen ABC havde PP en vælgeropbakning på 29 procent, mens 25 procent sagde, at de vil stemme på PSOE. 15 procent foretrak protestpartiet Podemos.

/ritzau/TT

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.