Fem karaktertræk, der gør dig overvægtig

Forskere mener, at folk med bestemte karaktertræk har større risiko for at blive fede - se trækkene her

slankeviden.dk
Arkivfoto
Hele landet 3. juli 2015 19:48

HELE LANDET: Overvægt er i høj grad afhængig af livsstilsfaktorer som hvor meget motion vi dyrker, men vores personlighed og karaktertræk har også betydning.

Nogle mennesker tænker nærmest ikke på mad i dagligdagen, mens andre nærmest betragter maden som det sociale kit mellem mennesker og deres vej til opnåelse af lykke.

Her er fem karaktertræk, der kan være årsag til din overvægt:

Impulsiv

I et berømt studie fra 1972 gav forskere børn valget mellem et enkelt stykke slik med det samme eller de kunne få to, hvis de ventede 15 minutter. Dem, der kunne stå imod den umiddelbare impuls, havde også senere i livet mere kontrol med vægten. Hvis du hører til den impulsive type, så gælder det især om ikke at udsætte dig for fristelser som f.eks. at have junkfood og slik i skabet, eller f.eks. ikke at gå ud i køkkenet på arbejdet, hvis du ved, at der er sat kager frem.

Humørsyg

Hvis dit humør kører op og ned, påvirker det i høj grad, om du er i stand til at gennemføre et varigt vægttab. Du spiser måske på dine følelser, og hvis du sidder i en følelsesmæssig rutsjebane, fristes du også lettere til at spise for meget.

- Jo mere oppe eller nede du generelt er, desto mere sandsynligt er det, at du foretager dig et eller andet, f.eks. at spise, siger professor i psykologi ved University of Texas, Art Markman, der mener, at det er vigtigt at være bevidst om sine op- og nedture, så man kan nå at reagere på sundere måder, f.eks. ved at ringe til en ven eller gå en tur.

Selvkritisk

Hvis du er lidt overbærende med dig selv, kan du simpelthen bare rejse dig op og komme videre, hvis du har fejlet. Til gengæld, hvis du er hård ved dig selv, er det mere sandsynligt, at du fortsætter med at overspise, hvis det er smuttet, da det, at du har overspist, fører til en følelse af håbløshed.

Otte overraskende grunde til at du tager på

- Mennesker, der ikke er overbærende overfor sig selv, reagerer virkeligt negativt hver gang, de laver en fejl, siger Markman.

Udadvendt

Mennesker, der er meget udadvendte, bruger den mere primitive del af hjernen, frem for de dele, der gør os i stand til at overveje mere langsigtede mål og træffe sunde valg. Den mere lyststyrede tilgang har vist sig at medføre risiko for dårlige vaner med overspisning og højt kalorieindtag.

10 madråd, der får dig til at smide kilo

Hvis du nyder at være sammen med mange mennesker, så prøv at finde sociale sammenhænge, hvor der ikke er planlagt spisning.

B-menneske

At være sent oppe om natten, kan åbenbart gå ud over vægten. Forskere på University of Pennsylvania har fundet ud af, at mennesker, som holdt sig oppe til kl. 4 om morgenen spiste 550 kalorier i løbet af nattetimerne.

Otte madråd til at slippe af med mavefedtet

Og en stor del af de kalorier, som røg indenbords om natten, kom fra fed mad, som de slet ikke spiste om dagen.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...