Fem råd til et slankt barn

Flere og flere børn bliver overvægtige, men med en række ændringer af daglige vaner kan du undgå, at dit barn tager på

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

HELE LANDET: Det kan være svært at modstå presset fra sliklystne børn, men i stedet for at advare barnet om at det bliver overvægtigt, så indfør hellere regler, der ikke får barnet til at fokusere på sin vægt.

De fleste pædagoger og eksperter mener, at fokusering på vægt i barndommen risikerer at medføre spiseforstyrrelser og psykiske problemer.

Her er fem råd til at sikre dit barn mod overvægt:

Husk morgenmaden

Især i teenageårene bliver piger opmærksomme på deres vægt og tror at det hjælper at droppe måltider. Mange går i skole uden morgenmad eller dropper frokosten, men det er ikke bare et problem for koncentrationen, det medfører faktisk overvægt.

Flere undersøgelser viser at børn, der dropper morgenmaden, har en større tendens til fedme, fordi de istedet spiser flere usunde snack eller drikker sodavand senere i løbet af dagen eller ugen.

En finsk undersøgelse viser, at især en proteinrig morgenmad reducerer børns risiko for overvægt.

Server vand

Et forsøg fra 2012 med 75 børn i 3-5 års alderen viser, at vand får dem til at spise sundere.

Forsøget gik ud på at teste i hvilket omfang børnene valgte hvilken mad til hvilken drikkevare.

Børnene viste sig meget oftere at vælge at spise grøntsager som gulerødder og røde pebre, når de kun fik vand at drikke til maden. Og de valgte mere salt- og fedtholdig mad, når de fik sødere drikke til måltidet.

- Vi kan se at kombinationen af mad- og drikkevarer er tillærte, siger T. Bettina Cornwell fra University of Oregon.

- Hvis oddsene for at både voksne og børn spiser deres grøntsager er afhængig af hvad, der er i glasset til maden, så er det måske på tide at udskifte sodavanden med almindeligt drikkevand, siger hun.

Mindre tallerkener

Giver du børnene nogle mindre tallerkner, når de skal betjene sig selv i køkkenet eller ved middagsbordet, så hælder de automatisk mindre op.

Det afslører et studie fra Temple University i USA, der viser, at børn, som bruger voksen-tallerkner, når de selv øser mad op, spiser langt mere, end de ville have gjort, hvis tallerknerne var mindre.

Børns overvægt kan skyldes hormonproblemer

I undersøgelsen indgik 42 elever i første klasse, som blev observeret, mens de spiste varm mad til frokost i skolen. De betjente sig selv i kantinen, hvor de kunne tage en forret og en hovedret og bruge enten mindre børne-tallerkner eller voksen-tallerkner. Observationerne viste ikke overraskende, at de børn, der brugte store tallerkner, indtog langt mere energi end de børn, der brugte de mindre tallerkner. Faktisk 50 pct. mere!

Server ost til grøntsager

Spiser dit barn for mange chips, nutella-sandwiches eller andre usunde mellemmåltider, så prøv i stedet at servere ost med grøntsager.

Det sikrer den samme tilfredshed og mæthed som den usunde mad, men indebærer op til 75 procent færre kalorier.

Otte madråd til at smide mavefedtet

Det viser en amerikansk undersøgelse, hvor forskere afprøvede forskellige mellemmåltider på 200 elever i 3-6. klasse, mens de så tegnefilm efter skole. Forskerne opfordrer også til at servere flere forskellige grøntsager.

Mere søvn, mindre vægt

Sørg for at dit barn kommer tidligt i seng. En times mindre søvn kan betyde 1,5 kilo øget vægt. En dansk undersøgelse viser, at hvis børn får for lidt søvn har de både en øget risiko for overvægt, dårlige madvaner og en øget risiko for hjertekarsygdom.

10 madråd mod søvnproblemer

- Vores undersøgelser viser, at de børn som sov kortest tid, og som havde den mest uregelmæssige søvn hen over ugen, var dem som drak flest sukkersødede drikkevarer og spiste de mest energitætte fødevarer – såsom slik og fastfood. Og det øger naturligt nok risikoen for overvægt, fortæller Mads Fiil Hjorth, der forsker i fysisk aktivitet, søvn og fedme ved Forskningscenter OPUS på Københavns Universitet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden