Danmark

Fem skjulte farer ved snorken

Snorken kan medføre alvorlige helbredsmæssige problemer, viser adskillige undersøgelser

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

DANMARK:De fleste opfatter snorken mere som et irritationsmoment end et egentligt helbredsproblem, men adskillige undersøgelser viser, at snorken kan medføre alvorlige problemer.

1. Kræft

Mennesker med søvnapnø - der oftest medfører alvorlig snorken - har omkring fem gange større sandsynlighed for at dø af kræft, konkluderede en undersøgelse i 2012 fra University of Wisconsin, hvor man fulgte 1.522 personer i op til 22 år. Åndedrætsbesvær medfører ændringer i dine arterier og blodkar, der kan fremskynde væksten af tumorer samtidig med at kræftceller får flere muligheder for at sprede sig, mener undersøgelsens forfattere.

2. Hjertekar-sygdomme

Risikoen for såvel for højt blodtryk, blodpropper og slagtilfælde er markant højere for personer, der snorker. Forskere fra Henry Ford Health System i Detroit fandt en sammenhæng mellem tung snorken og skader på arterierne, der øger risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald. De to inderste lag af arteriernes vægge var betydeligt tykkere hos personer, der snorkede, hvilket er tegn på en øget risiko for blodpropper og andre hjertekarproblemer.

3. Halsbrand

Gastroøsofageal reflukssygdom (forkortet GERD) medfører halsbrand og er meget almindelig hos mennesker med søvnapnø.

Snorken gør dig dement mange år tidligere

Folk, der har søvnapnø kan få GERD på grund af trykændringer, der kan suge indholdet af deres mave tilbage op i spiserøret pga. den måde deres hals lukker mens luften bevæger sig ind og ud under søvnen.

4. Diabetes

En canadisk undersøgelse i 2014 fra University of Toronto viste, at 23 procent af patienter diagnosticeret med mild eller moderat obstruktiv søvnapnø udviklede diabetes inden for 5½ år.

Sådan kan du træne din snorken væk

Forbindelsen er ikke helt klar, men noget tyder på at den problematiske vejrtrækning kan frigive stresshormoner under søvnen, som kan øge blodsukkeret.

5. Hovedpine

Vågner du ofte med hovedpine, så er det ikke - nødvendigvis - din ægtefælle, der har slået dig i hovedet i irritation over din snorken.

12 madråd mod hovedpine

Ifølge en undersøgelse i 2011 fra China Medical University, Taiwan, af 268 mennesker, der snorkede, fandt forskerne en sammenhæng mellem hyppig morgenhovedpine og søvnforstyrrelser, herunder søvnløshed og søvnapnø.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.