Hele landet

Fem skjulte tegn på zinkmangel

Oplever du smerter eller depression, kan zinkmangel være synderen

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

HELE LANDET: Lider du af zinkmangel, risikerer du en lang række problemer, som kan være svære at gennemskue.

Zink er et vigtigt mikronæringsstof for mange biologiske processer, herunder vækst og udvikling, neurologiske funktioner og immunitet, sårheling og vævsreparation.

Det findes naturligt i proteinrige fødevarer som kød og skaldyr, hvor østers har det markant højeste zinkindhold.

Her er 5 tegn på at du måske lider af zinkmangel:

Depression

Zinkmangel kan påvirke din hjerne, hvilket kan føre til mange følelsesmæssige forstyrrelser i dit daglige liv. Vrede, pludselig forskrækkelse, depression og lav tillid samt generel følelsesmæssig ustabilitet er nogle af symptomer, der kan opstå. Det mest almindelige symptom er hyppige humørsvingninger. Hvis du ikke er tilstrækkelig opmærksom på zinkmangel, kan det muligvis ligefrem medføre ADHD.

Diarré

Mangel på zink forårsager diarré, men hvorfor er uvist. I nogle tilfælde kan diarre tilskud med zink reducere diarreen med 15-18 procent, men zinktilskud bør kun tages efter en konsultation med en praktiserende læge.

Smerter

Zinkmangel kan medføre smertefulde hofte-og knæled. Knoglerne indeholder en stor mængde zink, som medvirker til at de optager kalcium effektivt.

Otte vigtige grunde til at undgå zinkmangel

Zinkmangel medfører at knoglerne langsomt risikerer at blive svagere og kan føre til knogleskørhed.

Inflammation

Zink-mangel viste sig i en undersøgelse fra Oregon State University at forringe cellers evne til at reagere på inflammation - betændelse, der kan føre til hjertekar-problemer og kroniske sygdomme.

D-vitamin og vægttab stopper inflammation

De celler, der styrer inflammation, blev aktiveret og reagerede anderledes på zinkmangel, hvilket får cellerne til at fremme mere inflammation, siger forskerne, der især mener, at zinkmanglen er farlig for ældre, som har et forringet immunsystem.

Vægttab

Vægttab er et symptom på zinkmangel, men kan også være et symptom på andre sygdomme eller mangler.

Forkert indtag af zink i kroppen kan føre til et alvorligt tab af appetit, som derefter kan resultere i alvorlige problemer som anoreksi. Det kan starte en ond cirkel fordi mindre mad også betyder mindre zink.

Seks skjulte grunde til at din appetit øges

Tabet af appetit kan indirekte forårsage vægttab eller hæmme væksten af nye celler og væv i kroppen. Børn med en zinkmangel når de er født, kan også være undervægtige.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.