Fem slags småkager klar til 1. december

Aalborgs servicechef, Anni Walther har en privat tradition, og hun nåede det - også i år

Foto Grete Dahl AALBORG: Hun nåede det. Også i år. Aalborg Kommunes servicechef Anni Walther, har sine helt egne traditioner, som der ikke gives afkald på, uandet hvor travl hverdagen end måtte være. 1. december er der bagt fem slags julesmåkager. Sådan er det bare hjemme hos hende på Th.Staunings Vej i Gug, har læserne erfaret, når hun har ladet sig portrætinteriewe i forbindelse med store begivenheder i byen som TallShips' Race og royalt besøg. Nogle har nok tænkt: Det var pokkers. - Det handler om at organisere og strukturere, afslører hun. Tid til hygge Når de fem slags julesmåkager skal være færdige til 1. december, er det fordi alle decemberdagene for hende er forbundet med hygge. Det er ikke kun de tre dage omkring jul. Der skal være noget at slappe af over om eftermiddagen, når hun og manden kommer hjem fra arbejde, og når venner kigger indenom. Derfor er der allerede nu småkager i dåserne. 10 i alt. Hver slags fordeles i to dåser, fordi småkager ikke har godt af, at der bliver åbnet og lukket for tit. Der bages ikke af mere end 500 g mel pr. portion. Fremstillingsprocessen er et billede af, hvordan hun ellers arbejder. På køkkenbordet vejes der mel af til alle fem slags på én gang. Portionerne lægges side om side, og så går hun ellers i gang med at ælte fra en ende af. Dejen lægges i køleskabet og kan sagtens ligge der både fire og fem dage. Manden hjælper Hun bager ikke altsammen på samme dag, men som det nu passer sig, og når det er vanilje- og kokoskranse, der er på programmet, hjælper manden,Ingolf Walther, til. Det er rart at være to, når både ovn, bageplader og kødhakkemaskine skal betjenes. Opskrifterne er gamle og gennemprøvede, og hun bager altid med smør. Kun de brune kager får halvt smør og halvt margarine. Margarinen fremmer det sprøde. Opskriften på de brune kager er fra en tidligere kollega Finn Ejboes kone. Vaniljekransene er hendes mors opskrift, blandet med Esther Jegings fra Alt for Damerne. Kokoskransene er fra hendes mands mor. Jødekagerne og pebernødderne er gamle opskrifter, hun bare har bevaret. Jødekagerne stikkes ud med forme som juletræer, hjerter og stjerner, og ja, selvfølgelig skal der peber i pebernødderne. De fem bedste Og er her så AnniWalthers bedste julesmåkager: Brune kager: 250 g mørk farin, 150 g sirup, 375 g smør/margarine, 50 g mandler, 1 hakket pomeransskal, 500 g mel, 1 brunkagekrydderi bagepulver og 1 str. tsk. natron. Farin, sirup og smør smeltes, afkøles og blandes med de øvrige ingredienser.Trilles til pølse, stilles i køleskabet, og bages herefter ved 170 grader små syv minutter. Vaniljekranse: 500 g mel, 375 g smør, 125 g smuttede, finthakkede mandler, 250 g sukker, 1 stang vanilje ell. vaniljesukker, 3 æggeblommer og en anelse hjortetaksalt. Bages midt i ovnen ved 200 grader i små 10 min. Jødekager: 375 g mel, 250 g smør, 1 æggeblomme, 1 knsp. hjortetaksalt. Pensles og drysses med kanel, sukker og evt. hakkede mandler. Bages ved 200 grader i ca. 8 min. Kokoskranse 250 g kokosmel, 250 g smør, 1 æg, 250 g melis. Formes som kranse, pensles med æg og perlesukker og bages ved 225 grader nederst i ovnen i 9-10 min. Pebernødder: 500 g mel, 200 g smør, 200 g lys farin, to æg, revet skal af en citron, 1 tsk. hjortetaksalt, 2 tsk. kanel, 1 tsk. st. ingefær eller kardemomme, tsk. hvid peber og 1 tsk. nelliker. Og når nogen finder på at invitere hende hjem i december, har hun altid en gave med, nemlig en whiskykage. Skal den være god og tung, kommes der 2 dl whisky i, men 1 dl kan gøre det. Man tager i øvrigt 250 g blødt smør, 250 g sukker, 5 æg, 250 g mel, 1 stor håndfuld rosiner. Smør og sukker røres luftigt. Æggene røres i et ad gangen. Melet sigtes og røres i skiftevis med rosiner og whisky.Fyld dejen i en velsmurt form og bag kagen lidt under midten i ovnen ved 175 grader ca. 1 time. Vend kagen ud af formen, mens den endnu er lun. Prik nogle huller i den med en strikkepind og dryp evt. med mere whisky.Den skal opbevares køligt i folie og bliver kun bedre dag for dag.