Femstjernet oplevelse fra Tasmanien

Pinot Noir i verdensklasse

Der er langt til Tasmanien. Det kan være en af årsagerne til, at ingen i Danmark rigtigt har interesseret til for vin derfra tidligere. Først da Mary Donaldson dukkede op, blev interessen vakt. Tasmanien er ellers registreret som et distrikt som så mange andre i Australien med store muligheder for vindyrkning. Både jord og klima er velegnet med meget store variationer fra varmt og tørt til køligt og fugtigt i henholdsvis syd- og nordenden af den store ø. Til gengæld er mængderne foreløbig meget begrænsede, og det er her den vigtigste årsagen til ukendskabet skal søges. Man mangler, at der for alvor investeres penge i nyplantninger. Den slags skal man nok ikke forvente sig så meget af i denne tid, hvor der på verdensplan er stort overskud. Tasmanien skal derfor foreløbig betragtes som en specialitet, og så kan man lige så godt gå efter toppen, f.eks. Domain A fra hos H. J. Hansen Vinhandel i Aalborg (tlf. 98125290). Vingården ligger i den sydlige, tørre del af øen, i distriktet Coal River ikke så langt fra byen Richmond. Der har været dyrket grøntsager i området i 175 år, og vin blev en naturlig del af landbrugsproduktionen. Så gammel er Domain A ikke. De første vinstokke blev plantet af en hobbylandmand i 1975, og i 1989 blev huset overtaget af Ruth og Peter Althaus fra Schweiz. De var på en verdensomspændende jagt efter verdens bedste område til Cabernet Sauvignon og mente altså at finde det her. Naturligvis var netop den drue vigtigst, da de gik i gang med tilplantning af nye marker, men der blev også anvendt Cabernet Franc, Petit Verdot og Merlot - alle druer, som man møder i Bordeaux. Men der blev også plantet en enkelt ha Pinot Noir - druen, som producerer de røde vine fra Bourgogne. Det er i første række den, som har gjort Domain A berømt, hvilket ikke er særligt sært, når man først har smagt den. Vinen er fremragende, så vi tøver ikke med at tildele fem af seks mulige stjerner. Prisen på 350 kr. er helt rimelig. Ved den første mundfuld virker 2000'eren noget lukket, men efter lidt tid åbner den sig med den unge vins frugtsødme og forbavsende nok med en fornemmelse af chokolade. Det er tæt, kompleks vin, der sagtens holdes mindst fem år endnu med positiv udvikling af detaljer. Det er en rigtig madvin. Skulle man løbe over krondyrkød eller vilde gråænder, vil det være den perfekte kombination. Cabernet Sauvignon'en (295 kr.) fra1998 kan man også få i Aalborg. Vi tildeler den fire velfortjente stjerner. Også den er fyldig, kraftig vin, som ikke bare er båret af den intense frugt. Den er ufiltreret, så flest mulige detaljer er bevaret.