Fifa-chef: Politisk pres sendte VM til Qatar

Fifa-præsident Sepp Blatter siger, at direkte politisk pres var med til at sende fodbold-VM i 2022 til Qatar.

Fifa-chef: Politisk pres sendte VM til Qatar

Det internationale fodboldbunds (Fifa) præsident, Sepp Blatter, bevæger sig i disse dage ud i noget, der ligner indledende manøvrer til en krig mod kollegaen i det europæiske fodboldforbund (Uefa), Michel Platini.

Platini overvejer i øjeblikket, om han vil stille op som kandidat til præsidentposten i Fifa, og i en eventuel valgkamp gavner de seneste udtalelser fra Blatter næppe franske Platini.

Blatter siger til den tyske avis Die Zeit, at direkte politisk pres uden tvivl var med til at sende fodbold-VM i 2022 til ørkenstaten Qatar.

- Ja, det var der helt klart, svarer Blatter på spørgsmålet om, hvorvidt der var politisk pres forud for valget af Qatar.

- Der var direkte politisk indflydelse. Europæiske regeringsledere rådede Fifa-medlemmer til at stemme på Qatar på grund af de store finansielle interesser, der er forbundet med det land, siger Blatter.

Han nævner ingen navne. Heller ikke Platinis.

Men at stikpillen har adresse hos franskmanden, synes svært at være i tvivl om.

Michel Platini har tidligere fortalt, at han op til afstemningen om VM-værtsskabet i 2022 spiste middag med den daværende franske præsident Nicolas Sarkozy og den daværende emir i Qatar.

Platini har nægtet, at der blev indgået aftaler under middagen, eller at han på nogen måde blev udsat for pres.

Det - af Blatter påståede - politiske pres er ikke eneste grund til, at der fortsat er stor debat omkring valget af Qatar som vært for VM-slutrunden i 2022.

Problemet med at spille VM i Qatar er, at spillerne med den normale VM-termin i juni/juli risikerer at skulle spille i 50 graders varme.

Derfor har Sepp Blatter foreslået at flytte VM til et andet tidspunkt på året - formentlig november/december. Det betyder, at europæiske ligaer skal lægge turneringen om.

Sepp Blatter mener, at fodbold som sport har vokset sig større end Europa og er nødt til at tage hensyn til hele verden.

- Hvem er vi europæere, som tillader os at tro, at VM i fodbold kun skal tage hensyn til 800 millioner mennesker, når vi er syv milliarder på kloden, og 6,2 milliarder af dem ikke er fra Europa?

- Jeg synes, at det er på tide, at Europa begynder at forstå, at vi ikke længere regerer verden. Og vi må acceptere, at fodbold har flyttet sig fra kun at være en europæisk og sydamerikansk sport.

- Det er en sport, som milliarder af mennesker følger hver uge over hele verden, sagde Sepp Blatter tidligere på måneden i forbindelse med den internationale olympiske komités kongres i Buenos Aires.

Fifa skal beslutte, om VM skal flyttes til en anden dato. Antydningen af det har allerede ført til massive protester fra England, Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst