Fifa forlanger alle detaljer om Ruslands dopingskandale

Ruslands sportsminister, Vitaly Mutko, har en magtfuld rolle hos Fifa, som nu overvejer næste skridt.

Vitaly Mutko Foto: Scanpix/Alexei Druzhinin

Vitaly Mutko Foto: Scanpix/Alexei Druzhinin

Fodboldens verdensforbund, Fifa, beder om at få udleveret alle tilgængelige informationer og detaljer om dopingskandalen i russisk sport i kølvandet på den uafhængige Wada-rapport, der udkom i mandags.

Undersøgelsesleder Richard McLaren skriver i rapporten, at ud af 643 forsvundne, positive dopingprøver kommer de 11 fra fodboldspillere, og Wada (Det Internationale Antidopingagentur) har direkte opfordret Fifa til at tage affære.

Wada anbefaler på sin hjemmeside Fifas etiske udvalg at undersøge den rolle, som Vitaly Mutko spiller i den russiske dopingskandale.

Netop Vitaly Mutko er særlig interessant for fodboldsporten, fordi den russiske sportsminister også har en central rolle i Fifa som medlem af Fifa Council, der tidligere hed eksekutivkomitéen.

Samtidig er han øverste chef for organisationskomitéen for VM 2018, der skal afholdes i Rusland.

- Hvis rapporten viser overtrædelser af Fifas etiske kodeks, vil undersøgelseskammeret træffe de passende foranstaltninger, siger Roman Geiser, der er talsmand for Fifas etiske udvalgs undersøgelseskammer, til dpa.

Rapporten peger på mindst et tilfælde, hvor Mutko har medvirket aktivt til at få en positiv dopingprøve til at forsvinde.

Samtidig skulle Mutkos sportsministerium være den drivende kraft i et statskontrolleret dopingprogram, der spreder sig over en lang række sportsgrene.

Sportsministeren selv har i russiske medier skudt påstanden om et statsstyret dopingprogram ned.

- Jeg gentager, at der ikke er noget statsstyret dopingprogram i Rusland, har Mutko sagt til nyhedsbureauet Interfax.

Foreløbig har affæren ikke fået direkte politiske konsekvenser for sportsministeren.

Til gengæld har Mutko midlertidigt suspenderet sin rådgiver i antidopingspørgsmål, Natalya Zhelanova. Også tre andre embedsmænd i den russiske idrætstop er suspenderet efter at være blevet nævnt i Wada-rapporten.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) valgte tirsdag at udelukke Mutko fra OL i Rio de Janeiro, der begynder om godt to uger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.