Filmanmelder: Sjældent at dansk film får seks stjerner

Flere filmanmeldere giver dramaet "Dronningen" seks stjerner. Politiken kalder den et hovedværk i dansk film.

Trine Dyrholm spiller i filmen "Dronningen" en gift kvinde, som indleder et forhold til sin 17-årige stedsøn. Rollen har hun kaldt en af de mest udfordrende i karrieren. (Arkivfoto)

Trine Dyrholm spiller i filmen "Dronningen" en gift kvinde, som indleder et forhold til sin 17-årige stedsøn. Rollen har hun kaldt en af de mest udfordrende i karrieren. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Historien om en midaldrende kvinde, der indleder en affære med sin mands 17-årige søn, har fået de danske filmanmeldere til at kaste stjerner og gode anmeldelser efter den danske film "Dronningen".

Blandt andet har Berlingske, BT og Ekstra Bladet givet filmen seks stjerner. Det samme har Politiken, der ligeledes har filmanmeldelsen på forsiden af avisen torsdag.

Men det sker ikke så tit, at filmkritikere belønner film med de højeste karakterer - især de danske.

- Det sker uhyre sjældent, at mange af de store aviser giver seks stjerner til en film i det hele taget. Og det er mindst lige så sjældent til en dansk film, siger Jacob Wendt Jensen, filmanmelder og medlem i foreningen Danske Filmkritikere.

- En anmelder giver måske seks stjerner tre, fire eller fem gange på et år. Men han har måske også set 300 film i løbet af det år.

Blandt de mange hundrede film, der hvert år rammer de danske biografer, er det blot et fåtal, som anmelderne betegner som sande mesterværker. Og en gang i mellem kan der ifølge Jacob Wendt Jensen sågar gå flere år, før en film får de stjerner, som den egentlig har fortjent.

- Så det er sjældent, at noget er et instant (øjeblikkeligt red.) mesterværk, som det sker med "Dronningen", siger Jacob Wendt Jensen.

Han har ikke selv anmeldt filmen, men ville selv give den fem eller seks stjerner - og når man bevæger sig oppe omkring det antal, så er det, fordi filmen gør noget helt særligt, som for eksempel at overraske og overrumple med noget nyt.

- I denne film er det nye, at den måske går imod den politisk korrekte tidsånd med sin historie om en moden kvinde, der forfører en ung dreng. Det logiske ville være det omvendte.

- Og så gør den alt det, som dansk film plejer at gøre på en helt usædvanlig måde, hvor alt går op i en højere enhed.

- Det er ikke fordi, at den genremæssigt er så anderledes, men det, der sker i anden halvdel, som vi ikke kan afsløre, er måske noget nyt, siger Jacob Wendt Jensen.

"Dronningen", som er instrueret af May el-Toukhy og har Trine Dyrholm i hovedrollen, har premiere i de danske biografer torsdag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.