Finale smagte af mere

Michael Pedersen fra Glashuset i Lønstrup kæmper for andet år i træk om titlen “Årets Kok”

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Glashuset kok Foto: Hans Ravn

Selv om fjerdepladser er alment accepteret som den sureste placering i enhver konkurrence, så knækkede det ikke Hirtshals-drengen Michael Pedersen, da han i 2008 debuterede med netop en fjerdeplads i konkurrencen om at blive "Årets Kok". Tværtimod smagte oplevelsen af mere, og igen i år har den 24-årige kok og medindehaver af Restaurant Glashuset i Lønstrup kæmpet sig frem til finalen i dette års prestigefyldte dyst på evner i et køkken. Det foregår i Bella Centret i morgen, og selv om Restaurant Glashuset som sædvanligt har vinterlukket, så afviser Michael Pedersen, at han er ude af form. - Jeg har trænet i grøntsager og garniture, så jeg går selvfølgelig efter at vinde, fastslår Michael Pedersen, som i 2008-finalen måtte se sin kollega fra lærlingetiden på Hotel Phønix i Hjørring, Allan Poulsen, løbe med titel og hæder. Ti kokke fra hele landet har kvalificeret sig til finalen. Her bliver de stillet overfor opgaven at fremtrylle ti kuverter med både forret, hovedret og dessert i løbet af seks timer og et kvarter. Efter fire timer skal forretterne på bordet. En time senere skal hovedretterne serveres, og yderligere en time efter følger desserterne som rosinen i pølseenden. - Interessen for at lave mad fik jeg, da jeg gik i 8. klasse og kom i praktik på Hotel Hirtshals, fortæller Michael Pedersen. På Hotel Hirtshals mødte han Kim Møller Kjær, der var køkkenchef. Det møde var så frugtbart, at Michael Pedersen siden startede på kokkeskole i Hjørring. Senere blev han genforenet med Kim Møller Kjær, som i mellemtiden var blevet køkkenchef på Hotel Phønix. I november 2006 var Michael Pedersen færdig med sin uddannelse, og i dag driver de to i fællesskab Restaurant Glashuset i Lønstrup. Michael Pedersen aner ikke, hvilke madvarer han kommer til at arbejde med i finalen. Grøntsagerne kommer ikke som den store overraskelse, da det oftest er dem, der er aktuelle på denne årstid. Men om retterne kommer til at bestå af fugl, fisk eller regulært kød bliver først afsløret i morgen tidlig i Bella Centret. Den usikkerhed øger kun spændingen hos Michael Pedersen. - Jeg deltager i mange kokkekonkurrencer. Jeg kan virkelig godt lide at konkurrere, fastslår han. Søndag sidst på eftermiddagen vil det vise sig, om dommerpanelet bider på Lønstrup-kokkens bud på årets opskrift. Michael Pedersen frygter ikke panelets dom. - Man kommer langt, hvis bare maden er varm, serveret til tiden, og hvis man har husket at bruge salt og peber, konstaterer han.